Politie-invallen bij Belgische voetbalbond en topclub Anderlecht

Het federaal parket onderzoekt een aantal spelersmakelaars en dubieuze transfers die zij uitvoerden. Zowel de bond als de club zegt toe mee te werken.

Yevhen Makarenko (rechts) namens Anderlecht vorig jaar in een Europese wedstrijd tegen Spartak Trnava.
Yevhen Makarenko (rechts) namens Anderlecht vorig jaar in een Europese wedstrijd tegen Spartak Trnava. Foto Stephanie LeCocq/EPA

De Belgische politie en justitie hebben woensdagochtend op verschillende plekken in de regio Brussel invallen gedaan in verband met een onderzoek naar fraude in het profvoetbal. Onder meer bij de Belgische voetbalbond KBVB, en op het complex van topclub Anderlecht wordt onderzoek gedaan.

Het parket verdenkt een aantal spelersmakelaars van onder meer witwassen en frauduleuze praktijken bij transfers. Om wie het gaat en waarvan ze precies verdacht worden, is niet duidelijk. De acties van woensdag staan in elk geval los van wat in de Vlaamse pers Operatie Propere Handen genoemd wordt: een grootschalig onderzoek naar matchfixing en belastingfraude in het Belgische topvoetbal. In de afgelopen zes maanden zijn er meer dan dertig arrestaties uitgevoerd in verband met die operatie. Spil in dat onderzoek was spelersmakelaar Mogi Bayat die veel zaken deed met voetbalclub KV Mechelen.

De baas in het Belgische voetbal, dat is makelaar Mogi Bayat. Sinds hij op borgtocht vrij is, zit de hoofdverdachte in Operatie Propere Handen gewoon weer op de tribune.

Propere handen

Een woordvoerder van Anderlecht, waar de Nederlander Fred Rutten tot voor kort trainer was, zegt tegen Het Laatste Nieuws dat de inval vooraf niet was aangekondigd. De club werkt mee aan het onderzoek, zegt ze. Tot het onderzoek ter plaatse is afgerond, wil het Federaal Parket niet inhoudelijk reageren.

Het Belgische profvoetbal raakte in oktober vorig jaar ontsierd door een grote corruptiezaak, met spelersmakelaar Mogi Bayat in de hoofdrol. Deze Fransman van Iraanse afkomst kwam in beeld door dubieuze transfers, waarbij onrechtmatig hoge makelaarsvergoedingen werden betaald via bedrijven op Cyprus. Vooral bij Anderlecht had Bayat een vinger in de pap. Hij werd aangehouden, net als een aantal andere makelaars en bestuurders, maar is in februari op borgtocht vrijgelaten.