Ruzie tussen Thierry Baudet en Henk Otten escaleert

Wat eerst alleen een ‘gedoetje’ was, is een grimmige strijd geworden in FVD. De tweede man moet stoppen als medewerker.

FVD-leider Thierry Baudet (rechts) en Henk Otten.
FVD-leider Thierry Baudet (rechts) en Henk Otten. Foto Bart Maat/ANP

Vier dagen na de openlijke kritiek van Henk Otten op zijn partijleider Thierry Baudet in NRC, lijkt de onenigheid binnen de top van Forum voor Democratie grimmiger en persoonlijker te worden.

Woensdagavond maakte Baudet via Twitter bekend dat de tweede man door het partijbestuur is gevraagd om te stoppen als medewerker in de Tweede Kamer. Om precies te zijn: Otten is verzocht om „eervol terug te treden en zijn contract op te zeggen”.

Otten, al jaren de grote organisatorische man achter de schermen en nu lijsttrekker voor de komende Eerste Kamerverkiezingen, reageerde gepikeerd. „Niet zo’n handige tweet van Thierry”, liet hij aan de Telegraaf weten.

In een korte toelichting laat Otten via Whatsapp weten dat de aankondiging van Baudet over zijn vertrek uit de Tweede Kamerfractie „als een verrassing” kwam. Er wordt inderdaad gesproken over zijn nieuwe rol binnen de partijtop, erkent hij, maar hij zegt dat „deze gesprekken nog gaande” zijn. Otten: „Het lijkt me beter om deze tussen partijen te voeren en niet via Twitter.”

Het bericht van Baudet bevatte ook een verwarrende boodschap over Ottens politieke toekomst. „We wensen hem alle succes in zijn nieuwe rol als beoogd Eerste Kamerlid!” Als lijsttrekker gaat Otten er vanuit dat hij niet gewoon Eerste Kamerlid wordt, maar voorzitter van een fractie van vermoedelijk dertien leden. Eind mei kiezen de Provinciale Statenleden de Eerste Kamer. Forum voor Democratie werd bij de provinciale verkiezingen op 20 maart de grootste partij. Erg lang lijkt de partij van die overwinning niet te genieten. Sinds afgelopen zaterdag rommelt het zichtbaar binnen de partijtop. Baudet bleek door dat uiterst kritische vraaggesprek – over zowel diens stijl als inhoud – verrast te zijn; net zoals Otten woensdag werd verrast door Baudets Twitterbericht.

Meerdere functies

Inmiddels wordt de positie van Otten binnen de partijtop uitgekleed. Hij legde dinsdag al het penningmeesterschap neer. Wel blijft hij aan als bestuurslid. Die demotie zou volgens hem niets te maken hebben met zijn openlijke kritiek op de partijleider, maar met zijn nieuwe werkzaamheden in de Eerste Kamer.

Dat is niet meteen een geloofwaardige verklaring. Het combineren van functies is gebruikelijk in de partij. Annabel Nanninga, fractievoorzitter van FVD in Amsterdam, werd onlangs gekozen in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Ook stond zij op de derde plaats van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.

Een ander probleem voor Baudet is de functie van fractievoorlichter Jeroen de Vries. Hij vertrekt naar de senaat, maar zijn afscheid van de Tweede-Kamerfractie is niet door Baudet aangekondigd. Ook over zijn rol zou worden gesproken – Baudet wil niet dat senatoren voor de Tweede-Kamerfractie werken. De Vries was de afgelopen dagen onzichtbaar in Den Haag. FVD gaf daar verschillende verklaringen voor.

Dinsdagmiddag reageerde Baudet nog laconiek. Hij noemde het een „gezonde discussie”. Nu het conflict escaleert, wordt die houding lastiger vol te houden.