Oostenrijk

FPÖ’er struikelt over xenofoob gedicht

De locoburgemeester van het Oostenrijkse plaatsje Braunau, geboorteplaats van Adolf Hitler, is dinsdag opgestapt na felle kritiek op zijn gedicht De Stadsrat. Ook heeft Christian Schilcher zijn lidmaatschap van de rechts-radicale partij FPÖ neergelegd. In het rijmpje vergelijkt hij migranten met ratten. Ook waarschuwt hij voor de „verwoestende werking” van de vermenging van culturen.

Het gedicht werd dit weekend afgedrukt in een lokale publicatie van de rechts-radicale FPÖ. Schilcher schrijft onder meer dat migranten zich horen aan te passen aan „onze manier van leven” of „snel weg moeten wezen”. Onder de tekst wenst de lokale fractie haar lezers een vrolijk Pasen toe.

Op de publicatie volgde een storm van kritiek. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) noemde de woordkeuze in het gedicht „weerzinwekkend, inhumaan en heel racistisch”.

Schilchers voormalige partij FPÖ, die samen met de ÖVP regeert, heeft op aandringen van Kurz afstand genomen van het schrijfsel. Een hoge regionale vertegenwoordiger van de partij noemde het gedicht „verwerpelijk en smakeloos”.

Maandag stelde Schilcher dat hij niemand had willen beledigen met zijn gedicht. Hij had enkel willen provoceren. Hierbij zou hij niet hebben beseft dat „de vergelijking tussen mensen en ratten historisch beladen en meer dan ongelukkig is”.

Kurz stelt nu dat het aftreden van de locoburgemeester „het enige logische gevolg van dit afschuwelijke en racistische gedicht” is.