Na aftocht Cain wankelt nu ook Fed-kandidaat Moore

Trumps mannen Vrouwonvriendelijke columns achtervolgen Stephen Moore, die door Trump was bedacht als bestuurder van de centrale bank.

Stephen Moore in maart. Zijn kandidatuur voor de Fed kwam al in het nauw door de gevolgen van de scheiding van zijn toenmalige echtgenote.
Stephen Moore in maart. Zijn kandidatuur voor de Fed kwam al in het nauw door de gevolgen van de scheiding van zijn toenmalige echtgenote. Foto Andrew Harrer/Bloomberg

Nadat Herman Cain zich deze week terugtrok als mogelijke kandidaat voor het bestuur van de Amerikaanse centrale bank, lijkt de mogelijke kandidatuur van Stephen Moore eveneens te wankelen. Beide mannen werden door president Trump naar voren geschoven om vrijgekomen bestuurszetels bij de Federal Reserve Board te vullen.

Moore werd al bekritiseerd omdat hij onvoldoende economische kennis zou hebben om de functie te kunnen vervullen. Nobelprijswinnaar Paul Krugman noemde hem deze week een ‘travestie van een econoom’. Dat was een woordspeling op een column van Moore zelf in het tijdschrift National Review, waarin deze het een ‘travestie’ noemde dat vrouwen sport zouden willen bedrijven met mannen.

Herman Cain geeft ‘lage salaris’ als reden voor zijn terugtrekking

Nieuwszender CNN dook Moore’s columns op, die geschreven werden tussen 2000 en 2003. Daarin beklaagt hij zich vooral over de rol van vrouwen in sport, en verzet hij zich tegen het feit dat zij gelijk betaald willen worden ‘voor een inferieure prestatie’. Moore wil geen vrouwelijke scheidsrechters, omroepers of zelfs rondbrengers van bier, tenzij ze er heel goed uitzien. Hij laat zich ook uit over de kennelijke ‘kneedbaarheid’ van vrouwen die democratisch stemmen, dit naar aanleiding van het stemgedrag van zijn eigen vrouw.

Vrouwonvriendelijk

Moore’s kandidatuur kwam al in het nauw door de gevolgen van de scheiding van zijn toenmalige echtgenote. Hij kwam zijn alimentatieverplichtingen niet na en werd door de belastingdienst op de vingers getikt vanwege een vermeend foutieve aangifte.

De vrouwonvriendelijke opmerkingen, die Moore zelf inmiddels omschreef als humor, vallen slecht in Washington. De Amerikaanse centrale bank doet juist moeite om vrouwen een grotere rol te geven in zowel de economie als de eigen organisatie. Janet Yellen was de eerste vrouwelijke Fed-voorzitter van 2014 tot 2018, en werd door president Obama benoemd. Zij kreeg van Trump geen tweede termijn, hetgeen ongebruikelijk is. Zij is opgevolgd door Jerome Powell, op wie Trump inmiddels flinke kritiek heeft, omdat het monetair beleid niet soepel genoeg is naar de zin van de president. Het was voorheen ongebruikelijk dat een regering, laat staan de president, zich uitliet over het beleid van de Fed.

Lees meer over de aanvallen van Trump en hoe die de Fed dreigen te eroderen

Herman Cain

Moore werkte voor de conservatieve denktank Heritage Foundation, schreef voor de opiniepagina van de Wall Street Journal en was campagne-adviseur van Trump. Een gepromoveerd econoom is hij echter niet. Dat, en zijn fiscale perikelen, speelden hem al parten. Maar zijn kandidatuur lijkt nu nog minder zeker.

Herman Cain, de andere kandidaat, maakte maandag bekend zich terug te trekken. Hem werd, in zijn campagne voor de Amerikaanse voorverkiezingen van 2012 al grensoverschrijdend seksueel gedrag verweten. De Republikeinen hebben een krappe meerderheid van 53 van de 100 zetels in de Senaat, die de bestuursleden van de Fed benoemt. Vier senatoren spraken zich tegen Cain uit. Mitt Romney, senator voor Utah, zei dat hij Cain ‘te partijdig’ vindt.

Aanvankelijk werd gedacht dat Cains terugtrekking Moore’s kansen zou verbeteren, omdat de Republikeinen in de Senaat een tweede afwijzing wilden voorkomen. Maar het kan ook dat Cains aftocht de weerstand juist heeft versterkt. Nadat Trump vier bestuurszetels van de Fed vulde met geaccepteerde economen bleek hij zo ontevreden met het monetaire beleid dat hij volgens The Wall Street Journal ‘zijn eigen mensen’ wilde gaan benoemen.

Cain motiveerde zijn terugtrekking maandag onder meer met de tegenvallende arbeidsvoorwaarden bij de Fed. Hij zou pas laat hebben doorgekregen dat het salaris nog geen 200.000 dollar per jaar bedraagt.