Recensie

Recensie Muziek

Muziek geboren uit verlies gloeit door het hier en nu

De Israëliër Lahav Shani ontpopt zich als alleswiller en alleskunner. Hij dirigeert, componeert, speelt contrabas in het West-Eastern Divan Orchestra, maar hij belijdt ook en vooral achter de piano zijn liefde voor kamermuziek. Zoals vorig jaar Pasen in Aix-en-Provence met de Franse violist Renaud Capuçon en de Oostenrijkse cellist Kian Soltani. De twee meesterwerken die het drietal daar vertolkte, werden geboren uit verlies: de Rus Tsjaikovski schreef zijn enige pianotrio ter nagedachtenis aan pianist Nikolai Rubinstein en Dvorák zat middenin het rouwproces om zijn moeder, toen hij de pen greep voor zijn Derde Pianotrio.

De hartstocht van de muziek gloeit door het hier en nu van de live-opname: geen perfectionistisch gepolijst achter de montagetafel, maar de intensiteit van het moment. De musici geven zich over aan alle fasen van rouw die in de muziek besloten liggen. En Shani’s eenzame slotakkoord bij Tsjaikovski resoneert nog lang na.