Lorenzo Viotti wordt de nieuwe chef van De Nationale Opera

Benoeming In 2021 wordt Viotti (29) voor drie jaar chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Lorenzo Viotti (29).
Lorenzo Viotti (29). Foto Merlijn Doomernik

De Zwitsers-Franse dirigent Lorenzo Viotti (29) wordt met ingang van 2021 chef van De Nationale Opera (DNO) en het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO). Bij het orkest start hij in september 2020 al als chef-dirigent ‘designate’: hij leidt dan twee concertprogramma’s en is betrokken bij beslissingen.

Viotti dirigeerde het Nederlands Philharmonisch Orkest één keer, tijdens een bewust tussengeschoven invalklus in 2018. Dat concert was „spectaculair”, aldus orkestdirecteur Rob Streevelaar. Orkest en opera volgden Viotti toen al een jaar met het oog op de vacature.

Bij De Nationale Opera was Viotti nog niet eerder te beluisteren. Jammer, maar onoplosbaar, aldus de betrokkenen. Viotti is internationaal veelgevraagd en zijn agenda zit bomvol; wachten op een mogelijkheid had drie jaar gekost. In de tussentijd was Viotti zeker weggekaapt door een van de andere operahuizen die hem op het oog hadden, aldus DNO-directeur Sophie de Lint.

Lorenzo Viotti wordt de opvolger van Marc Albrecht, die zijn chef-schap van Nationale Opera en Nederlands Philharmonisch Orkest na negen jaar in de zomer van 2020 beëindigt om zijn internationale carrière verder uit te bouwen.

„Lorenzo heeft diepgang en natuurlijk gezag”, vindt Operadirecteur De Lint. „Zijn ervaringen als slagwerker in de Wiener Philharmoniker en als koorzanger maken hem voor musici en zangers ‘een van hen’, terwijl hij ook duidelijke visies heeft. Die elementen maken hem tot de gedroomde partner.”

De zoektocht naar de nieuwe chef begon in 2016. Viotti kwam in 2017 in beeld. Ook de artistieke commissie van het orkest, een delegatie van musici, reisde al vorig jaar naar Zürich om Viotti aldaar te beluisteren in een succesvolle productie van de opera Werther. Sophie de Lint, toen nog in Zürich werkzaam maar al wel in Amsterdam benoemd, werkte in die productie nauw met Viotti samen. De Lint: „Voor zowel orkest, opera als Viotti is deze benoeming een keuze uit vele mogelijkheden. Maar we willen en kiezen heel bewust voor elkaar. Dat is een blij gevoel.”

Ook chef-dirigent in Lissabon

Lorenzo Viotti, zoon van dirigent Marcello Viotti (1954-2005), studeerde piano, zang en slagwerk in Lyon voordat hij zich toelegde op zijn dirigeercarrière. Hij studeerde verder in Wenen en won grote directieconcoursen, waaronder de Nestlé Young Conductors Award van de Salzburger Festspiele. In 2017 was hij ‘beste nieuwkomer’ tijdens de International Opera Awards. Zijn Nederlandse debuut maakte hij in 2014 bij het Orkest van het Oosten. Zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest (2016) werd goed ontvangen; zijn dirigeren was „sierlijk, duidelijk, vloeiend en economisch”, aldus Trouw.

Lees ook dit interview met Lorenzo Viotti over zijn benoeming: ‘Wij dirigenten hebben ideeën, maar we blijven dienaren’

De laatste seizoenen zit Viotti’s carrière in de lift. Hij dirigeert bij toporkesten en aan belangrijke operahuizen, zoals het Gewandhaus Orchester, de Münchner Philharmoniker, Semperoper Dresden en Opéra national de Paris. Engagementen bij de Metropolitan Opera en de Scala in Milaan staan gepland. Sinds dit seizoen is Viotti ook chef-dirigent bij het Gulbenkian Orkest in Lissabon. Of hij die positie met Amsterdam zal combineren, ligt nog open.

Bij De Nationale Opera zal hij in het seizoen 2021/2022 debuteren in Verdi’s Otello en Puccini’s Tosca. In het seizoen erna volgen titels uit het Duitse romantische repertoire.

Net als zijn voorganger Albrecht krijgt Viotti een dubbelrol: als chef-dirigent van het De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest leidt hij twee tot drie opera’s per seizoen en zes concertweken, samen goed voor een aanwezigheid van vijf à zes maanden per jaar. Zijn contract ligt vast voor drie jaar, met een intentieverklaring van vijf jaar.