Kibbeling uit het handje? ‘Toeristisch’

Geschil met gemeente The Seafood Shop in de Leidsestraat mag geen vis meer verkopen voor directe consumptie. De eigenaren stappen nu naar de rechter.

Fons de Visscher in zijn zaak. Uit het hele land kwamen bijdragen voor de proceskosten. „Een kleine revolutie.”
Fons de Visscher in zijn zaak. Uit het hele land kwamen bijdragen voor de proceskosten. „Een kleine revolutie.” Foto’s Rob van Dullemen

„Two hundred and fifty nine!” Een medewerker van The Seafood Shop houdt een portie gefrituurde calamares omhoog. De winkel in de Leidsestraat staat deze dinsdagmiddag vol met toeristen en buurtbewoners die een visje komen halen. Aan de bar naast het raam dipt een man gefrituurde kibbeling in knoflooksaus.

Een net gekocht visje in de winkel opeten: de gemeente wil het niet hebben. Deze week maakten de eigenaren bekend dat de winkel zijn deuren moet sluiten als ze doorgaan met het verkopen van vis voor directe consumptie. Ze stappen nu naar de rechter: dankzij een crowdfundingsactie van een vaste klant die binnen een dag al meer dan 2.000 euro ophaalde, vertrouwen ze erop de proceskosten te kunnen betalen.

Het geschil tussen The Seafood Shop en de gemeente is het gevolg van de Amsterdamse strijd tegen toeristenwinkels. Deze krijgen sinds oktober 2017 van de gemeente geen nieuwe vergunning meer. The Seafood Shop had vlak daarvoor, in augustus, een huurcontract voor tien jaar getekend. Toen ze in november opengingen, was het nieuwe beleid van kracht.

Een winkel krijgt van de gemeente onder andere het stempel „toeristisch” als deze voedsel verkoopt om ter plekke op te eten. Zoals The Seafood Shop. „We zijn blij met een viswinkel in de binnenstad, maar we willen niet dat ze zich als snackbar gedragen”, zegt stadsdeelbestuurder Ilse Griek.

Verpakte vis levert niet genoeg op

Alleen verpakte vis verkopen levert niet genoeg op, zegt Pepijn de Visscher. Met zijn vader Fons en zus Fleur runt hij naast The Seafood Shop nog drie visrestaurants in Amsterdam. „De Leidsestraat is de duurste straat van Amsterdam. Het is sowieso al lastig om elke maand in de plus te eindigen.”

Foto Rob van Dullemen

Aanvankelijk wilde de familie De Visscher zich bij het besluit van de gemeente neerleggen en hun zaak sluiten. Maar ze zijn „overdonderd door alle steun die we op ons bericht over het sluiten van de winkel hebben ontvangen”, lieten zij later in een bericht op Facebook weten. Volgens de eigenaren willen leveranciers, buurtbewoners, medewerkers, visboeren en ondernemers uit het hele land bijdragen aan de proceskosten. „Het lijkt zowaar op een kleine revolutie.”

Geen toeristenwinkel

Sinds de opening van The Seafood Shop in november 2017 zijn er „veel trubbels” met de gemeente geweest, zegt Fons de Visscher. Vorig jaar mei maakte de gemeente al bekend dat de viswinkel moest stoppen. De eigenaren maakten toen bezwaar tegen dit besluit. De gemeente overwoog de sluiting opnieuw, maar blijft nu bij haar standpunt dat opeten in de winkel niet mag.

In The Seafood Shop worden de producten zowel in het Nederlands als Engels aangeprezen, op een krijtbord staat de vraag om een recensie achter te laten op Tripadvisor en in de winkel klinkt veel Engels. Toch ziet familie De Visscher hun zaak niet als een toeristenwinkel. „Papa heeft 28 jaar een viswinkel in Helmond gehad, dit is dezelfde formule,” zegt Pepijn. „In Helmond komen geen toeristen”, grapt Fons.

Nu worden ook de wél gewenste kwaliteitswinkels getroffen, zegt De Visscher

Zijn zoon vindt bovendien niet dat de viswinkel bijdraagt aan een eenvormig, toeristisch aanbod. In de hele binnenstad zitten volgens hem „maar” vier viswinkels, en haring vindt hij een typisch Hollands product. „De gemeente had net zo goed kunnen zeggen dat de Nederlandse cultuur op deze manier wordt beschermd.”

De nieuwe regels tegen toeristenwinkels zijn niet doeltreffend, vindt Fons. „Nu worden ook de wél gewenste kwaliteitswinkels getroffen. Op deze manier kan geen enkele nieuwe viswinkel, bakker of groenteboer in Amsterdam openen.”

Lees ook: Ook zonder letters blijft ‘Amsterdam’ merk