Jademijn

Mogelijk meer dan 50 doden door modderstroom in mijn Myanmar

Bij een modderstroom in een jademijn in Myanmar zijn maandag mogelijk meer dan vijftig mensen omgekomen. Dat heeft een parlementariër gezegd die de noordelijke staat vertegenwoordigt waarin de mijn ligt, meldt persbureau AP. Volgens de politicus zijn sinds dinsdagochtend drie lichamen geborgen en wordt nog gezocht naar 54 vermisten. Hij zei tegen AP dat de redding niet gemakkelijk zal zijn, doordat de slachtoffers onder zo’n dertig meter modder liggen en er vooralsnog geen materieel is om die weg te pompen. Het ongeluk gebeurde doordat een bekken boven de plek waar de kompels werkten het begaf. De mijn ligt zo’n 950 kilometer ten noorden van de grootste stad van Myanmar, Yangon, in een van ’s werelds meest lucratieve gebieden voor de jade-industrie. (NRC)