IS eist in videoboodschap aanslagen in Sri Lanka op

Terrorisme In Sri Lanka stijgt de verontwaardiging omdat de autoriteiten duidelijke waarschuwingen uit het buitenland negeerden.

Islamitische Staat heeft dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslagen in Sri Lanka van Paaszondag. Het dodental van die aanslagen is inmiddels opgelopen tot 359. Het zou zijn gegaan om een wraakactie voor de recente aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland.

Amaq, het persagentschap van IS, meldde dat strijders van de organisatie de aanslagen hadden gepleegd. Even later publiceerde Amaq een video waarin acht mannen, volgens Amaq de plegers van de aanslagen, trouw zwoeren aan Abu Bakr al-Baghdadi, de geheimzinnige IS-leider die al sinds 2014 niet meer in het openbaar is getreden. Amaq noemde ook de noms de guerre van de acht.

De mannen waren gemaskerd, op één na. Die laatste leek op Mohammed Zahran, de man die door de Sri Lankese autoriteiten eerder al werd bestempeld als de leider van National Thowheeth Jama’ath (NTJ), de kleine lokale islamitische groep die de aanslagen zou hebben gepleegd.

De authenticiteit van de video kon niet onmiddellijk worden bevestigd. Maar de afgelopen dagen was al eerder vermoed dat NTJ niet op eigen houtje had geopereerd. Niet duidelijk is overigens in hoeverre IS daadwerkelijk steun heeft verleend aan de plegers van de aanslagen.

Premier Wickremasinghe waarschuwde dinsdag dat er nog altijd enkele verdachten met explosieven in hun bezit voortvluchtig zijn.

In Sri Lanka zelf groeit intussen de verontwaardiging over de manier waarop de autoriteiten hebben verzuimd actie te ondernemen na een waarschuwing uit het buitenland dat NTJ aanslagen beraamde. De terzijde geschoven waarschuwing voor aanslagen kwam van de Indiase veiligheidsdiensten, zo heeft Wickremasinghe dinsdag bevestigd.

Kort na de aanslagen van zondag op kerken en hotels erkenden de Sri Lankese autoriteiten al dat er waarschuwingen waren binnengekomen van buitenlandse inlichtingendiensten. Dinsdag bleek dat Sri Lanka op 4 april door India was gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen door NTJ.

Op 11 april ging er een memo uit van de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de Sri Lankese politie naar diverse veiligheidsdiensten. Daarin werd gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen op kerken en de Indiase ambassade in Colombo. In het memo werd NTJ-leider Mohammed Zahran bij naam genoemd. Hij en zijn volgelingen zouden de aanslagen voorbereiden. Volgens The New York Times werd over enkele van de verdachten gedetailleerde informatie gegeven, waaronder de adressen waar ze verbleven. Vervolgens gebeurde er ogenschijnlijk niets.

Wickremasinghe zei dinsdag dat de veiligheidsdiensten op de hoogte waren van de waarschuwingen, maar hij en zijn ministers niet. Volgens persbureau Reuters waarschuwden de Indiase autoriteiten hun Sri Lankese collega’s enkele uren voor de aanslagen nogmaals voor ophanden zijnde aanvallen op kerken in het land. Wickremasinghe kondigde dinsdag mogelijke ontslagen aan in het veiligheidsapparaat vanwege nalatigheid.