Gronings gas

Waardedaling huis op basis van postcode vergoed

Huiseigenaren in het aardbevingsgebied in Groningen krijgen een vergoeding voor de waardedaling van hun huizen, ook als ze er blijven wonen. De hoogte van die compensatie wordt per postcodegebied vastgesteld, zo heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) woensdag de Tweede Kamer toegezegd. De minister verwacht dat de Groningers de vergoeding, tot ruim 10 procent van de waarde van hun huis, vanaf volgend jaar kunnen krijgen. Bij de eerdere regeling konden huiseigenaren alleen hun schade bij de NAM verhalen als ze hun huis verkochten. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde vorig jaar dat dit onvoldoende is.

In de nieuwe regeling mogen huiseigenaren zelf kiezen of ze de vergoeding direct willen ontvangen of pas bij de verkoop van hun woning. Bovendien hoeven ze geen zaken meer te doen met de NAM, verantwoordelijk voor de bevingen door gaswinning. Voor de afwikkeling komt er een Instituut Mijnbouwschade Groningen, dat toegekende vergoedingen alsnog op de NAM verhaalt. De hoogste bedragen gaan naar inwoners van Loppersum. Zij krijgen gemiddeld 12,9 procent van de WOZ-waarde op 1 januari 2019, of desgewenst van het bedrag waarvoor ze hun huis verkocht hebben. De gemiddelde vergoeding in Oldambt is met 2,4 procent het laagst. (NRC)