‘Franse justitie onderzoekt lekken geheim rapport Jemen’

Disclose kreeg een geheim rapport in handen waaruit bleek dat Franse wapens wel degelijk bij bombardementen in Jemen gebruikt zijn.

Het Ministère des Armées deed een klacht over het gelekte rapport dat gedetailleerd verlag doet van Franse wapens die gebruikt worden in Jemen.
Het Ministère des Armées deed een klacht over het gelekte rapport dat gedetailleerd verlag doet van Franse wapens die gebruikt worden in Jemen. Foto iStock

Justitie in Frankrijk doet onderzoek naar recente onthullingen van verschillende media over het gebruik van Franse wapens in de oorlog in Jemen. Dat meldt persbureau AFP woensdag op basis van ingevoerde bronnen. Aangezien de gebruikte documenten als ‘vertrouwelijk’ geclassificeerd waren, zouden staatsgeheimen in gevaar zijn gebracht.

Lees ook: ‘Ook Franse wapens ingezet bij bombardementen in Jemen’

Het onderzoeksplatform Disclose schreef in samenwerking met andere media eerder deze maand dat Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten Frans wapentuig hebben gebruikt bij bombardementen in Jemen. Daarbij zouden vermoedelijk ook burgerslachtoffers zijn gevallen. Ook werden bijvoorbeeld in Frankrijk geproduceerde Leclers-tanks en speciale rakettechnologie ingezet.

Parijs heeft altijd volgehouden dat geleverd materieel alleen ‘defensief’ gebruikt werd. Disclose baseerde zich op een geheim vijftien pagina’s tellend rapport van de Franse militaire inlichtingendienst DRM uit september dat onder meer bedoeld was voor president Macron.

‘Maatschappelijk belang’

Het parket van Parijs begon volgens AFP het onderzoek op 13 december na een klacht van het Franse ministerie van Defensie, toen duidelijk was geworden dat het rapport gelekt was. Inmiddels is het doorverwezen naar de binnenlandse inlichtingendienst DGSI, die zou kijken of een overheidsfunctionaris informatie heeft doorgespeeld.

„Het openbaar maken van de vertrouwelijke documenten was van groot maatschappelijk belang”, schrijft Disclose in een reactie. „Om burgers en hun vertegenwoordigers te informeren over wat de overheid wilde verhullen.”

Disclose zegt te vrezen dat justitie wil achterhalen wie hun bron was. Minstens drie journalisten die meededen aan het onderzoek zouden zijn opgeroepen voor een hoorzitting over de kwestie halverwege mei. De Franse minister van Defensie, Florence Parly, moet volgende maand ook voor een parlementscommissie vanwege de onthullingen.