Frankrijk bestempelt werk van Rembrandt nationaal erfgoed

Louvre Rembrandts schilderij ‘De vaandeldrager’, uit de collectie van de familie Rothschild, wordt waarschijnlijk aangekocht door het Louvre in Parijs. De Rembrandt-portretten ‘Marten & Oopjen’ komen uit dezelfde familiecollectie.

Rembrandt, De vaandeldrager (olieverf op doek, 118,8×96,8 cm).
Rembrandt, De vaandeldrager (olieverf op doek, 118,8×96,8 cm). Foto Wiki Commons

Het Louvre is van plan om Rembrandts schilderij De vaandeldrager (1636) aan te kopen, een meesterwerk uit de collectie van de familie Rothschild. Het Parijse museum krijgt die kans omdat de Franse minister van Cultuur Franck Riester het schilderij tot nationaal erfgoed heeft bestempeld.

De ministeriële beslissing om voorlopig geen exportlicentie op het schilderij af te geven, werd vrijdag 19 april gepubliceerd in Journal officiel, de Franse staatskrant. De nationale musea verwerven daardoor het recht op eerste koop. Het Louvre heeft dertig maanden de tijd om de vastgelegde aankoopsom, een niet bekend gemaakt bedrag, bijeen te brengen.

Het schilderij is al 180 jaar in bezit van de Franse tak van de bankiersfamilie Rothschild. De huidige eigenaren zijn de kinderen van Élie Robert de Rothschild, die in 2007 op 90-jarige leeftijd aan een hartaanval overleed tijdens een jachtvakantie. Drie jaar geleden verkocht zijn neef Eric de Rothschild voor 160 miljoen euro de Rembrandt-portretten Marten & Oopjen, aan de Nederlandse Staat én de Franse staat, met de bedoeling ze afwisselend in het Rijksmuseum Amsterdam en het Louvre tentoon te stellen.

Lees ook: Frankrijk voor het blok – de slag om de Rembrandts

Aan die aankoop ging in Frankrijk veel gedoe vooraf, omdat het Louvre aanvankelijk had ingestemd met het verlenen van een exportvergunning voor de huwelijksportrettten. Het Parijse museum kon de vraagprijs niet bijeenkrijgen. De Franse centrale bank betaalde uiteindelijk het Franse deel van het aankoopbedrag.

Het schilderij was begin negentiende eeuw in bezit van de Britse koning George IV.