Facebook houdt rekening met miljardenboete vanwege privacyschandalen

Het sociale media-bedrijf boekte een omzet die beter uitviel dan verwacht. Binnen de kwartaalcijfers heeft Facebook rekening gehouden met boetes van in totaal zeker drie miljard vanwege privacyschandalen.

Facebook heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht.
Facebook heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Foto Dado Ruvic / REUTERS

Facebook houdt rekening met boetes van drie tot vijf miljard dollar vanwege privacyschandalen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de techgigant die woensdag gepubliceerd zijn. Facebook Inc. heeft desondanks financieel een goed begin van het jaar achter de rug.

Lees ook: Het roer gaat om, nu echt, belooft Facebook-baas

Het gaat om schandalen zoals dat met het databedrijf Cambridge Analytica. Daarbij deelde Facebook ongevraagd de gegevens van miljoenen gebruikers, die voor politieke campagnes zoals die van Donald Trump zijn gebruikt. Recent werd ook bekend dat het bedrijf de e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers naar zijn servers had geüpload.

Eerder waren er geruchten dat Facebook in gesprek was met de Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission), omdat de afspraken rondom een eerdere schikking in 2011 zouden zijn overtreden. De toezichthouder kan alleen boetes uitdelen wanneer bedrijven opnieuw de fout in zijn gegaan.

Miljarden gebruikers

De totale omzet van Facebook groeide boven verwachting. Er was een groei van 26 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar, met een omzet van ruim vijftien miljard dollar. Dit had het bedrijf mede te danken aan een toename van het aantal actieve gebruikers, dat staat op 2,8 miljard mensen die in ieder geval maandelijks gebruik maken van het platform. Dagelijks komen bijna 1,6 miljard mensen op Facebook.

Andere redenen voor een hogere omzet waren extra inkomsten uit Instagram en een sterke toename in de verkoop van reclame.