Reportage

Explosie bij hotel: ‘Je vraagt je af wat iemand bezielt’

Explosie In de nacht van dinsdag ging een explosief af bij een hotel in Zaandijk. Niemand raakte gewond.

Politie en omstanders voor het hotel waar dinsdagnacht een explosief afging.
Politie en omstanders voor het hotel waar dinsdagnacht een explosief afging. Foto Michel van Bergen / ANP

Werknemers van de gemeente Zaanstad plaatsen woensdagmiddag hekwerken rondom hotel Zaandijk. Toeristen onderweg naar de Zaanse Schans, nog geen kilometer verderop, kijken verbaasd naar de naar buiten gesprongen kozijnen.

In de nacht van dinsdag op woensdag ontplofte bij het hotel een explosief, kort nadat iemand een pakketje had neergelegd en op een scooter was weggereden. Niemand raakte gewond. De dertig hotelgasten konden terecht in een noodopvang van de brandweer in Zaandam.

De burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming, heeft het hotel tijdelijk gesloten in verband met de veiligheid in de directe omgeving. De sluiting is voor vier weken, maar kan worden verlengd. Volgens een politiewoordvoerder blijft het hotel in ieder geval dicht zolang de recherche onderzoek doet.

Buurtbewoner Hans Brinkhuis (62) maakte enkele foto’s van de ravage. Hij woont in de buurt en weet dat het hotel en bijbehorende restaurant vaker problemen hebben gehad. „Maar dat ging altijd om de financiering. Het hotel wisselde vaak van eigenaar omdat het niet rendabel was. Vreemd, op zo’n toplocatie.”

Brand in de keuken

Buurtbewoners vertellen dat de huidige eigenaar het hotel pas een jaar bezit heeft. Eerder, in januari, ontstond brand in de keuken van het restaurant. Na onderzoek bleek dat het om brandstichting ging. Een dader werd niet gepakt, maar de politie zoekt uit of een verband bestaat tussen beide incidenten.

Yvonne van Veen (71), die in de straat woont, betreurt de gebeurtenis. „De uitbaters zijn hardwerkende mensen die er iets van proberen te maken”, zegt ze. „Je vraagt je af wat iemand bezielt.”