Recensie

Recensie Muziek

Een album gemaakt in twaalf uur, met publiek

Elf uur en veertig minuten. Zo lang deden de legendarische rapper Bun B uit Houston en de New Yorkse producer Statik Selektah erover om hun gezamenlijke album op te nemen. De hele wereld kon op 17 april van begin tot eind het hele proces in de studio live meekijken. Het resultaat is ‘TrillStatik’, tien tracks met een heerlijk jaren-90-sfeertje en waarop ook een aantal mede-veteranen (Method Man, Lil Fame) meedoen. Maar Bun B deelt de microfoon ook met nieuwere namen; Meechy Darko en Westside Gunn bijvoorbeeld. Zo lijkt het album een rijm-estafette, waarbij de microfoon dient als het stokje dat wordt overgedragen. Bun B treedt daarbij op als coach die zelf regelmatig wordt uitgedaagd om zijn oude trukendoos te openen. Elk couplet brult hij met evenveel honger als twintig jaar terug. Het muzikale wiel wordt nergens opnieuw uitgevonden, maar de beleving eromheen zorgt misschien wel voor een nieuw ijkpunt binnen de hiphop.