Recensie

Recensie Muziek

De beste liedzanger grijpt je stevig bij de keel

Het is een beroemd verhaal: Schumann, dertig jaar oud, was smoorverliefd op Clara, de dochter van zijn pianoleraar. Maar haar vader verbood hun huwelijk. In een staat van waanzinnig smachten componeerde Schumann in een jaar tijd zo’n 150 liederen. Bas-bariton Matthias Goerne (‘de beste liedzanger van zijn generatie’ volgens NRC ) heeft zijn Schumann-discografie nu uitgebreid met een opname van de liefdescycli Liederkreis, Op. 24 en Kernerlieder, Op. 35. Goerne wordt bijgestaan door sterpianist Leif Ove Andsnes, die excelleert als invoelend begeleider én in Schumanns talrijke poëtische pianosolootjes. Goernes stem is van een uitzonderlijke, bronzen schoonheid, maar het is zijn interpretatie die deze cd zo bijzonder maakt. Vergelijk zijn opname uit 1999 van opus 35, ‘Stirb, Lieb’ und Freud’: prachtig, maar ook wat nadrukkelijk. De rijpe Goerne is eenvoudiger, gedurfder, en zijn pianissimo, zijn serene falset, grijpen je stevig bij de keel.