COC wil voorkomen dat anti-homopredikant naar Nederland komt

De Amerikaan Steven Anderson wil de doodstraf voor homoseksuelen en lesbiennes. „Ze gaan hun gang maar. Ik weet niet waar ze bang voor zijn”, zegt hij over de oproep om hem de toegang tot Nederland te weigeren.

Leden van de lhbti-gemeenschap drie jaar geleden bij een herdenking van de aanslag op nachtclub Pulse in Orlando.
Leden van de lhbti-gemeenschap drie jaar geleden bij een herdenking van de aanslag op nachtclub Pulse in Orlando. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Belangenorganisatie COC Nederland heeft staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) formeel gevraagd om de omstreden predikant Steven Anderson (37) de toegang tot Nederland te weigeren. Eerder deden onder meer het Verenigd Koninkrijk, Canada, Botswana en Jamaica dat al.

Volgens het COC moet Anderson geweerd worden omdat hij de doodstraf voor homoseksuelen en lesbiennes predikt. De voorganger is van plan om volgende maand naar Amsterdam te komen. Harbers heeft woensdagavond nog niet gereageerd.

In een reactie tegen de NOS zegt Anderson dat zijn plan niet gewijzigd is. „Ze gaan hun gang maar. Ik weet niet waar ze bang voor zijn. Misschien voor de waarheid?”, stelt de radicale prediker. Anderson zegt verder juist te profiteren van de negatieve aandacht, die er juist voor zou zorgen dat zijn online publiek groter wordt.

Anderson wil niet zeggen waar hij de bijeenkomst gaat houden omdat hij niet wil dat „alle homoseksuelen” komen protesteren. Verder stelt de predikant dat hij niet van plan is om specifiek over homoseksualiteit te spreken. Anderson zegt tegen de NOS geen problemen te verwachten aan de grens.

Aanzetten tot haat

De Amerikaan staat bekend om het doen van zeer grove uitspraken over de lhbti-gemeenschap, waarvan de Engelse vertaling volgens hem bijvoorbeeld staat voor Let God Burn Them. De aanslag op homonachtclub Pulse drie jaar geleden in het Amerikaanse Orlando juichte Anderson toe, omdat die er volgens hem voor had gezorgd dat de wereld was verlost van vijftig ‘pedoseksuelen’.

De voorganger van de Faithful Word Baptist Church in Tempe, Arizona roept volgens het COC Nederland op tot haat tegen homoseksuelen en lesbiennes. Hij riep tijdens een interview in Botswana de overheid op om de lhbti-gemeenschap in dat land uit te moorden. In datzelfde interview zei hij bovendien een voorstander te zijn van slavernij, als de Bijbel dat had toegestaan. Op basis van die uitspraken zette Botswana hem het land uit.

„Het lijkt ons dan ook geen rare gedachte om hem de toegang tot het land te weigeren”, zegt een woordvoerder van COC Nederland. De organisatie wil dat staatssecretaris Harbers Anderson als ongewenst vreemdeling verklaart. De COC-zegsman ziet daar voldoende gronden voor: „Aanzetten tot haat en schending van de openbare orde. Het Verenigd Koninkrijk beriep zich bij het weigeren van Anderson op EU-regels. Dat kan Nederland ook doen.”

Kamervragen

Het is nog niet duidelijk waar in Amsterdam Anderson volgende maand wil spreken. Dat is volgens het COC geen toeval. „Dat schijnt hij vaker te doen. Om tegenreacties te voorkomen.” Behalve staatssecretaris Harbers, is ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema door het COC ingelicht over de komst van Anderson. Haar woordvoerder zegt woensdag dat de gemeente uit laat zoeken wat Anderson precies in de stad komt doen, en op welke locaties hij zal spreken.

PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul en haar VVD-collega Dilan Yesilgöz (partijgenoot van Harbers) hebben Kamervragen aangekondigd over de komst van Anderson. „Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland”, schrijft Yesilgöz op Twitter. In ieder geval het CDA, D66, SP en SGP zijn ook tegenstander van de komst van Anderson.

In een gezamenlijke verklaring hebben de fractieleiders van de vier coalitiepartijen in het Amsterdamse college (GroenLinks, D66, PvdA en SP) de uitspraken van Anderson ook veroordeeld.