Celstraffen voor leiders pro-democratische protesten Hongkong

Opnieuw zijn activisten veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de pro-democratische Paraplu-revolte in 2014. Twee jaar geleden kregen drie jonge protestleiders celstraffen opgelegd.

De pro-democratische activisten (vlnr) Chung Yiu-wa, Lee Wing-tat, Chu Yiu-ming, Tanya Chan and Cheung Sau-yin verlaten de rechtbank na de zitting over hun betrokkenheid bij de zogenoemde 'Paraplu-revolte' in 2014.
De pro-democratische activisten (vlnr) Chung Yiu-wa, Lee Wing-tat, Chu Yiu-ming, Tanya Chan and Cheung Sau-yin verlaten de rechtbank na de zitting over hun betrokkenheid bij de zogenoemde 'Paraplu-revolte' in 2014. Foto Tyrone Siu/Reuters

Negen activisten zijn woensdag in Hongkong veroordeeld tot gevangenisstraffen en taakstraffen voor hun deelname aan de pro-democratische demonstraties van de beweging Occupy Central in 2014. Vier leiders van de zogenoemde Paraplu-revolte zijn tot zestien maanden veroordeeld. Een jonge studentenleider kreeg een taakstraf van tweehonderd uur opgelegd, drie andere activisten kregen voorwaardelijke straffen en de laatste is schuldig bevonden, maar hoort zijn straf later wegens ziekte. Dat meldt persbureau Reuters.

De negen activisten werden begin deze maand al schuldig bevonden door de rechtbank in Hongkong, maar hoorden hun straf deze woensdag pas. De 54-jarige hoogleraar rechten Benny Tai en de 60-jarige socioloog Chan Kinman kregen allebei zestien maanden gevangenisstraf opgelegd voor het bewust verstoren van de openbare orde. Jurist Shiu Ka-chun en activist Raphael Wong moeten van de rechtbank acht maanden de cel in. “We blijven vasthouden aan ons streven naar universeel kiesrecht, dat gaat niet veranderen”, zou Wong hebben geroepen voor hij werd afgevoerd bij de rechtbank.

Lees ook: Leiders ‘Paraplu-revolte’ Hongkong schuldig bevonden

Bij de Paraplu-revolte van 2014 gingen in totaal ongeveer een miljoen mensen de straat op om te demonstreren voor vrije verkiezingen van de nieuwe leider van Hongkong. De zogenoemde speciaal administratieve regio in China heeft een zekere mate van onafhankelijkheid, maar heeft steeds meer te maken met bemoeienis van het Chinese vasteland. De protesten voor meer democratie in de voormalige Britse kolonie Hongkong legden het financiële centrum van de stad 79 dagen plat, tot de politie in december 2014 ingreep.

Demosisto

In augustus 2017 werden al drie jonge protestleiders in Hongkong veroordeeld tot gevangenisstraffen tot acht jaar. Onder hen was Joshua Wong, die tijdens de Paraplu-revolte uitgroeide tot het gezicht van de protesten. De activisten eisten tijdens de bijna drie maanden lange demonstraties meer democratie en onafhankelijkheid van Beijing.

Lees ook: Demonstreren in Hongkong mag, maar niet voor meer democratie

Vorig jaar besloten de Chinese autoriteiten dat de 21-jarige activiste Agnes Chow niet mee mocht doen aan de tussentijdse verkiezingen dat jaar in Hongkong. Chow zou zich verkiesbaar stellen voor de jonge oppositiebeweging Demosisto, opgericht door de protestleiders die in 2017 waren veroordeeld. Maar volgens Beijing waren Chows standpunten in strijd met het Chinese beleid van ‘een land, twee systemen’. Hongkong heeft sinds de afscheiding van Groot-Brittannië een speciale status en hanteert een ander politiek systeem dan China.