Brieven

Brieven 24/4/2019

Plaatsnaam

Onterechte verdenking

Journalist Dana Linssen verdenkt in haar necrologie van filmmaker Pieter Verhoeff Grootegast ervan een Fries dorp te zijn (Scherp maar zachtmoedig observator van de strijd tussen mens en omgeving, 19/4). Het is echter een Gronings dorp in het fraaie Westerkwartier.

Christendom

Een geloof met ballen

Het christendom is een tandeloze musical, aldus de kop van Rosanne Hertzbergers column (20/4). Ooit had de kerk meer te bieden, memoreert ze.

Het biedt nog steeds veel, gelukkig. Maar wie of wat is ‘de kerk’? Dat zijn de mensen die zich uit hun huizen laten roepen om een verhaal te horen dat hout snijdt en dat ballen heeft.

Maar sinds mensen massaal op de bank blijven zitten met hun eenpersoons Viennetta-ijs, heeft de plaatselijke kerk soms het gezicht van drie bejaarden, die wél samen de voedselbank overeind houden of paasbloemen brengen bij eenzame buren.

Wie goed kijkt, ziet in The Passion geen tandeloze musical, maar een levensechte, betoverende komedie van geloof, hoop en liefde. Doe mee. Er zijn nog rollen genoeg.


predikant in Capelle aan den IJssel

Erik ten Hag

Hij bemest heel Twente

In zijn column Tukker (20/4) verwijst Hugo Camps naar de eigenschappen die Erik ten Hag door sportjournalisten toegedicht kreeg vanwege zijn Twentse afkomst: Tukker, het accent van een bietenveld, onbereikbaar voor taal, mode en drank, agrarische no-nonsense, gorgelend accent, brabbeltaaltje, sobere heiboer, provinciaal stamboomtukker. Camps: „Zet Ten Hag op een tractor en fluitend bemest hij heel Twente.” In dezelfde krant schrijft Youp van ’t Hek over een rare Twentse tuinkabouter (Paasvuurtjes, 20/4). Het roept bij mij de vraag op of de redactie van NRC minder alert is geworden op stereotyperingen en vooroordelen ten aanzien van bevolkingsgroepen en andere minderheden?

Correcties/aanvullingen

America Today

In het artikel Coolcat maakt doorstart in de familie (19/4, p. E2) stond dat Roland Kahn in 1989 oprichter was van kledingketen America Today. Dat is onjuist. Hij kocht de keten in 2006.

Kosten mobiele data

In het artikel ‘Nederlander duur uit met mobiele data’ (16/4, p. 7) staat dat een gigabyte in Finland 1 cent kost. Dat moet 70 cent zijn.