Bij FVD is de onrust nog niet voorbij

De Haagse Stemming Gedoe bij Forum, verblijfskostenvergoedingen onder het vergrootglas, geschipper over Schiphol, twijfel bij het CDA en een klein cultuuroorlogje over onderwijsdiversiteit. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Forum voor Democratie slaagt er nog niet in het partijgedoe te stoppen. Reizigers uit de regio liggen onder het vergrootglas vanwege hun onkostenvergoeding. En wat is nou precies diversiteit in de wetenschap? Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

BROKSTUKKEN: Als Forum voor Democratie de interne onrust met een vertoning van eensgezindheid had willen bestrijden, is die kans verkeken. Aan de ‘patatbalie’ van de Kamer verkondigde Thierry Baudet tegenover een legioen journalisten dat hij “verrast” was door het interview dat mede-oprichter Henk Otten afgelopen weekend aan NRC gaf. Otten zelf kondigde zijn vertrek aan als penningmeester van de partij, maar was nergens te bekennen. En woordvoerder Jeroen de Vries, die Baudet in datzelfde interview met een dartelend, door wespen gestoken jongetje in de wei vergeleek? Die was in de provincie, meldde het fractiesecretariaat. Nee, “ziek”, volgens Baudet. Nee, hij zat in een vergadering, zei hij zelf. Zo suddert de verdeeldheid door.

MAASTRICHT IS VER: De verblijfsvergoeding van Dion Graus (PVV) had een bliksemafleider voor de hommeles bij FVD kunnen zijn. Maar ook in deze kwestie trekt een kopstuk van FVD nu de aandacht: Kamerlid Theo Hiddema staat ingeschreven in Maastricht, maar woont doorgaans in Amsterdam, meldt de Volkskrant. Hiddema wist van niets, zei hij, maar is bereid het bedrag terug te betalen. Graus koos ondertussen voor de aanval als beste verdediging. Hij wil zelf een onderzoek naar zijn eigen onkosten en bevestigde nog eens: hij woont écht bij zijn moeder in Heerlen.

Maastricht is ver II: Die verblijfskostenregeling is een eigenaardig systeem, hoor je nu, met wel érg riante vergoedingen. Zo riant dat de regeling oud-premier Balkenende ooit verleidde tot de uitspraak dat “een Kamerlid uit Groningen potjandorie meer verdient dan ik”. Vast staat dat de regio’s buiten de Randstad flink zijn ondervertegenwoordigd in het parlement. Als de Kamer gaat korten op alle financiële tegemoetkomingen, hoe scheef valt die verhouding dan straks uit?

VLEUGELLAM: Gepolder over de Polderbaan, vandaag in de Tweede Kamer. Kamerleden gaan in gesprek met ‘polderkoning’ Hans Alders, die niet kon voorkomen dat het overleg over de toekomst van Schiphol onlangs mislukte. Daardoor is het nu aan de Kamer om te beslissen of de luchthaven verder mag groeien. Een splijtzwam in de coalitie, schrijft het FD in een vooruitblik. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) kreeg vorige week al het advies de luchtvaart radicaal om te gooien, met strenge klimaatdoelen en een rem op groei. Maar juist haar eigen partij voelt weinig voor zo’n nieuwe aanvliegroute.

DA’S NIET TE GEDOGEN: Wie hoopte op gedogen, komt straks bedrogen uit, zo lijkt het. De coalitiepartijen verliezen volgende maand hun meerderheid in de Eerste Kamer, maar het is de vraag of daar een officiële gedoogconstructie voor in de plaats komt. Nu is het weer PvdA-leider Lodewijk Asscher die in het FD zegt af te zien van “een grote deal”. Het lijkt ook het scenario te zijn waar het kabinet zelf op rekent: liever wisselende meerderheden dan dichtgetimmerde afspraken. Zelfs FVD, dat eerder harde eisen stelde, is daar wel voor te porren, liet Henk Otten, lijsttrekker voor de Eerste Kamer, al eens merken.

APPÈL: “Het broeit in het CDA”, kopt Trouw op de voorpagina, op basis van een discussiestuk dat op de opiniepagina’s van de krant door de auteurs wordt toegelicht. Veel actuele politici troffen we niet aan onder de ondertekenaars, wel partijprominenten als Ab Klink, Ernst Hirsch Ballin en Léon Frissen. De boodschap: meer leiderschap, meer positiviteit over Europa, een steviger klimaatbeleid. Eens zien of partijleider Buma net zo laconiek kan doen over dit epistel als hij was over het discussiestuk van Klaas Dijkhoff.

CULTUUROORLOGJE: De hoorzitting over diversiteit in de wetenschap liep uit op een verwarrende avond. Ging het nu om inclusiviteit van vrouwen en minderheden of om politieke correctheid die de vrije meningsuiting bedreigt? Aan het eerste valt nog wel wat te verbeteren, merkten veel Kamerleden op. En met dat tweede valt het in Nederland erg mee, concludeerde de KNAW, de academische onderzoekskoepel, eerder. Verschil van mening was er, maar uiteindelijk vielen zelfs rechts-conservatief Sid Lukkassen en Kamerlid Zihni Özdil (GroenLinks) elkaar in de armen. De Nederlandse culture wars laten nog even op zich wachten.

QUOTE VAN DE DAG:

“Ik ga naar Flevoland.”

Na een achtervolging door het journaille door het Kamergebouw en een mopje Bach spelen, is FVD-leider Thierry Baudet klaar met alle aandacht voor het gedoe in zijn partij.