Besluit Ankara

Voormalig Europarlementariër Lagendijk mag Turkije weer in

Oud-Europarlementariër Joost Lagendijk mag Turkije weer in. Dat heeft hij gehoord van de Turkse ambassadeur in Nederland, aldus Lagendijk dinsdag op Twitter. In 2016 werd hem de toegang ontzegd omdat de autoriteiten wilden onderzoeken of hij banden had met de Gülen-beweging, door Ankara beschuldigd van de couppoging in 2016. Waarom Lagendijk (61) Turkije weer in mag, is niet duidelijk. „Kan het bijna niet geloven: na ruim 2,5 jaar weer terug naar huis”, schrijft hij. Van 1998 tot 2009 zat hij voor GroenLinks in het Europarlement. Daarna verhuisde hij naar Turkije, waar hij in 2006 met een Turkse journaliste was getrouwd. Hij gaf les aan Süleyman Shah-universiteit in Istanbul en publiceerde analyses in Zaman en Today’s Zaman. Die activiteiten brachten hem vermoedelijk in de problemen. (NRC)