Recensie

Recensie Muziek

Bedaarde maar avontuurlijke liedjes

Zangeres Renske Taminiau schrijft niet alleen liedjes voor zichzelf maar ook voor collega’s, zoals Do en Roxeanne Hazes. Nu heeft ze weer een eigen album gemaakt, het eerste sinds 2012. Op What Stays When The Lights Go Out laat Taminiau horen hoe subtiel en verfijnd ze kan klinken. Ze houdt haar zang als leidraad, die ze kalm en expressief laat meanderen. Er zitten allerlei klanken in: loom en wellustig bijvoorbeeld, of voorzichtig. Soms klinkt die stem gepijnigd, alsof het oppervlak geschaafd is.

De omlijsting is spaarzaam. De stem zwerft rond en lijkt verschillende muzikanten tegen te komen: een trombonist, een klarinettist, een dromerige gitarist, een aanzwellende kopersectie. Dan zwerft de zang weer verder, op zoek naar nieuw gezelschap. Een enkele keer ontbreekt het mysterie (in ‘The End’), maar de meeste liedjes zijn op een bedaarde manier avontuurlijk, en soms aangrijpend (‘Stonecold’).

Live: 25/5 Museum Voorlinden, Wassenaar