Zeker elf doden bij aardbevingen Filippijnen

De gouverneur van de provincie Pampanga, waar de beving de meeste schade heeft aangericht, heeft dinsdag de noodtoestand uitgeroepen.

Reddingswerkers proberen proberen overlevenden onder het puin van een ingestorte supermarkt vandaan te halen.
Reddingswerkers proberen proberen overlevenden onder het puin van een ingestorte supermarkt vandaan te halen. Foto Francis R. Malasig/EPA

Bij aardbevingen in de Filippijnen zijn sinds maandag zeker elf doden en tientallen gewonden gevallen. Nog zeker 24 anderen worden vermist. De beving van maandag had een kracht van 6,1, meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Er zouden daarna nog 52 naschokken zijn geteld. Dinsdag werd ook het zuidelijke eiland Samar nog eens opgeschrikt door een nog sterkere beving van 6,5.

Hulpdiensten zoeken nog naar overlevenden onder het puin van een vier verdiepingen tellend gebouw, melden internationale persbureaus. Het ingestorte pand ligt in het stadje Porac op Luzon, het grootste eiland van het land. In het gebouw zat onder meer een supermarkt; veel slachtoffers waren in de winkel toen het gebouw instortte. Hulpdiensten proberen met een slang zuurstof onder het puin te krijgen, zodat mensen die mogelijk nog vastzitten kunnen ademen.

Behalve in Porac, zo’n honderd kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Manila, kon de beving ook in de hoofdstad gevoeld worden. Daar is de schade echter beperkt en zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. Op andere plekken in de provincie Pampanga is wel veel schade. Bruggen zijn ingestort en er is schade aan huizen en wegen. De gouverneur van de provincie heeft dinsdag de noodtoestand uitgeroepen.