Recensie

Recensie Film

Wat als je alle berichtjes op je smartphone moet delen?

Komedie In ‘Le Jeu’ beslissen zeven vrienden die elkaar al jaren kennen om tijdens een etentje hun telefoons op tafel te leggen en alle berichten, mailtjes en telefoongesprekken hardop te delen.

Is de smartphone de hedendaagse doos van Pandora voor relaties? In Le Jeu beslissen zeven vrienden die elkaar al jaren kennen om tijdens een etentje hun telefoons op tafel te leggen en alle berichten, mailtjes en telefoongesprekken hardop te delen. Uit de terughoudendheid om deel te nemen aan het spelletje, weet je al dat een aantal hun inbox vakkundig beschermt, al dan niet voor hun partner die ook aan tafel zit. Nadat de eerste erotische selfie is binnengekomen, ontspoort de avond.

De film is een vrij trouwe remake van het Italiaanse Perfetti sconosciuti (2016), maar iets luchtiger, met meer aandacht voor een ongewone maansverduistering én met vet aangezette Franse elementen. Zo is er een running gag over de culinaire experimenten van de gastheer; foie gras combineren met melk wordt niet gewaardeerd.

Dat de film opnieuw een remake krijgt – er bestaan onder meer al een Turkse en Spaanse versie – is niet vreemd. Het blijft een heel eenvoudige maar intrigerende situatie, zeven personages rond een tafel met daarop zeven tikkende tijdbommen, die ideaal is om uiteenlopende kwesties aan te raken. Van meer hedendaagse vragen als ‘Wat en hoeveel wil je weten van het online leven van je geliefde?’ Tot elementen die ook passen in een tragisch kamerspel, onder spanning leer je je vrienden immers echt kennen.

Jammer genoeg werkt Le Jeu conflicten nergens echt goed of origineel uit. Veel ‘geheimen’ die naar boven komen zie je aankomen en hoe de personages ermee omgaan voelt soms voorspelbaar. Gelukkig weten de zeven acteurs van de wat stereotype karakters enorm smakelijke figuren te maken, waardoor de film zeer onderhoudend blijft.

Storender is de gemakkelijk aanvoelende slotwending die ervoor lijkt te moeten zorgen dat bezoekers bij het uitlopen van de zaal niet meteen wantrouwig naar de smartphone van hun partner graaien. Het moet wel leuk blijven, lijkt de boodschap. Het voelt bij een film die gaat over de schone schijn ophouden, wat tegenstrijdig.