VS dreigen met veto tegen VN-resolutie vanwege impliciete link met abortus

De VS zien in een VN-resolutie over verkrachting als oorlogswapen een verkapt pleidooi voor abortus en dreigen deze dinsdag met een veto in de Veiligheidsraad.

De Veiligheidsraad in New York.
De Veiligheidsraad in New York. Foto EPA

Een VN-resolutie die de bestrijding van verkrachting als oorlogswapen moet bevorderen, dreigde dinsdag in de Veiligheidsraad te stuiten op een Amerikaans veto. De Verenigde Staten zouden zich verzetten tegen passages in de conceptresolutie die (impliciet) verwijzen naar abortus.

De tekst werd de afgelopen weken op verzoek van de VS, Rusland en China al afgezwakt. De Amerikanen zouden zich echter blijven verzetten. Vooral tegen één bepaalde zinsnede, die stelt dat „de Verenigde Naties entiteiten en donoren aanspoort om niet-discriminatoire en allesomvattende zorg te verstrekken, waaronder die voor seksuele en reproductieve gezondheid”, aldus de Britse krant The Guardian, die het document inzag.

De term ‘reproductieve gezondheid’ zou voor de Amerikaanse regering taboe zijn, omdat deze ook het recht op abortus kan impliceren. Hoewel het vroegtijdig onderbreken van een zwangerschap sinds een uitspraak van het Hooggerechtshof, uit 1973, in de VS landelijk is toegestaan, blijft abortus er inzet van politiek debat. De Amerikaanse VN-delegatie zou ook moeite hebben met de term ‘gender’, omdat dit linkse codetaal zou zijn voor transgenderrechten.

Moreel-ethische strijd

President Trump voert deze moreel-ethische strijd ook in het buitenland. Zo staakte hij direct na zijn aantreden, begin 2017, ontwikkelingshulp aan projecten en organisaties die in armere landen abortus aanbieden. De VN-resolutie waartegen Washington zich nu verzet, wordt gesteund door Europese landen in de Veiligheidsraad zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Zij zouden weigeren elke verwijzing naar gezinsplanning en vrouwenklinieken te schrappen.

„Als we de Amerikanen dit laten doen en deze woorden laten schrappen, zal het voor lange tijd afgezwakt worden”, aldus een anonieme Europese diplomaat in The Guardian. Volgens deze diplomaat hebben de VS onder Trump op dit punt een „onzalige alliantie” gevormd met „Rusland, de Heilige Stoel, de Saoediërs en Bahreiners”.

Lees ook deze reportage: in Congo lijkt verkrachting minder te worden ingezet door soldaten, maar door burgers. „Seksueel geweld is in ons hoofd gekropen”

Naar verwachting zou er dinsdag in New York tot in de late uren over de resolutie onderhandeld worden. De VS zouden zelfs weigeren om na het stranden van deze conceptresolutie terug te vallen op een oudere, minder verregaande resolutie uit 2013. Dit is wel gebruikelijk in VN-verband.

Volgens CNN zou de Duitse diplomaat Andreas Glossner, vicevoorzitter van de VN-commissie voor de Status van Vrouwen, inmiddels hebben aangeboden de VS tegemoet te komen. De Amerikaanse nieuwszender meldde dinsdag een conceptversie te hebben ingezien waarin Glossner verwijzingen heeft geschrapt naar „gezondheidszorg” en „seksuele en reproductieve gezondheid” van slachtoffers van seksueel geweld.

In veel gewapende conflicten wordt seksueel geweld ingezet als wapen. Eind vorig jaar vroeg het Nobelcomité hier nog aandacht voor door de Congolese vrouwenarts Denis Mukwege en de Iraakse yezidivrouw en verkrachtingsslachtoffer Nadia Murad te lauweren.