Voormalig Europarlementariër Lagendijk mag Turkije weer in

In 2016 werd Lagendijk de toegang ontzegd om zijn vermeende banden met de Gülen-beweging. Waarom hij nu weer terug mag naar het land waar hij met zijn vrouw woonde, is niet duidelijk.

Joost Lagendijk bij zijn aankomst op Schiphol in 2016, nadat hij een dag eerder was tegengehouden op het vliegveld in Istanbul.
Joost Lagendijk bij zijn aankomst op Schiphol in 2016, nadat hij een dag eerder was tegengehouden op het vliegveld in Istanbul. Foto Sander Koning/ANP

Voormalig lid van het Europees Parlement Joost Lagendijk mag Turkije weer in. Dat heeft hij gehoord van de Turkse ambassadeur in Nederland, liet Lagendijk dinsdag weten op Twitter. In 2016 werd Lagendijk de toegang tot Turkije ontzegd omdat de autoriteiten wilden onderzoeken of hij banden had met de Gülen-beweging.

Waarom Lagendijk (61) nu het land weer in mag, is niet duidelijk. Hij zegt dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het nieuws uit Turkije aan hem heeft bevestigd. „Kan het bijna niet geloven: na ruim 2,5 jaar weer terug naar huis”, schrijft hij.

Twitter avatar joostlagendijk Joost Lagendijk Ik mag terug naar Turkije! Vanmiddag het goede nieuws gehad van Saban Disli, de Turkse ambassadeur in Nederland. Later bevestigd door Min Buza in Den Haag. Kan het bijna nog niet geloven: na ruim 2,5 jaar weer naar huis.

Tussen 1998 en 2009 zat Lagendijk voor GroenLinks in het Europees Parlement. Daarna ging hij in Turkije wonen, waar hij in 2006 al met een Turkse journaliste was getrouwd. Hij gaf les aan Süleyman Shah-universiteit in Istanbul en publiceerde analyses in de kranten Zaman en Today’s Zaman.

Gülen-kranten

Die activiteiten brachten hem vermoedelijk in de problemen: de twee - inmiddels opgeheven of onder curatele gestelde - dagbladen waren onderdeel van de Gülen-beweging. De universiteit werd gesloten, ook vanwege vermeende Gülen-banden. De regering van president Erdogan houdt de in Amerika woonachtige geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de couppoging in de zomer van 2016. Bij de overheid, de universiteiten en de media hebben de afgelopen jaren grote zuiveringen plaatsgevonden gericht tegen Gülen-aanhangers.

Twee maanden na de mislukte staatsgreep werd Lagendijk op het vliegveld van Istanbul tegengehouden nadat hij vanuit Nederland was aangekomen. De autoriteiten ondervroegen hem een paar uur en stuurden hem de volgende dag terug. Daarna verbleef hij op een speciaal visum in Nederland.