Thuiskok. Gentse gids

Net als mijn collega Hassnae zoek ik graag vooraf de restaurants uit die ik ga bezoeken als ik een nieuwe plek bezoek. Onlangs was ik in Thessaloniki, een Griekse studentenstad waar ze het borrelen en dineren op straat goed onder de knie hebben.

Gelukkig had ik mijn research gedaan en konden we neerstrijken in een naar verwachting goed restaurant. Met uitzicht op eeuwenoude Byzantijnse muren aten we in bistro Sempriko eenvoudig maar onwijs smakelijk: grove aardappelsalade met smeuïge fava en lekker zoute rauwe ham, knisperende spinazie met frisse tzatziki en steaks met een perfecte cuisson.

Voor zulk fijn eten in onbekende oorden hoeft u natuurlijk niet helemaal naar Griekenland. België is nog altijd een van de landen met de grootste dichtheid aan Michelinsterren.

Ik ga binnenkort een keer naar Gent, na het lezen van XIII Gent van culinair schrijver Femke Vandevelde. Het Gent dat zij schetst lijkt op culinair gebied op Amsterdam: wekelijks opent er een nieuw restaurant, jonge en tegendraadse chefs bestieren de zaken en gastronomie vind je zowel in chique etablissementen als in bistro’s en cafeetjes.

Voor dit kookboek zijn dertien vooruitstrevende chefs opgetrommeld. Ik schrijf vooruitstrevend, want het boek laat geen kans onbenut om te laten zien hoe modern en hip het is. ‘Rock-’n-roll’ is een van de vele Engelse termen die door het strak vormgegeven boek blijven terugkomen, gefotografeerde gerechten lijken wel schilderijtjes en er komen veel knotjes en baarden voorbij op de pagina’s, die zijn gelardeerd met weetjes, restauranttips en ‘must-do’s’.

‘En het eten dan?’, hoor ik u denken. Los van Gentse waterzooi is het moeilijk te onderscheiden welke van de 39 recepten echt Belgisch of Gents zijn. Deze jonge koks mengen invloeden uit de hele wereld door elkaar, daarom is hun eten zo vernieuwend. Ook in lengte en niveau variëren de recepten sterk. Sommige gerechten zijn restaurantwaardig, anderen zijn van het niveau ‘macaroni van mama’.

Ik krijg van dit boek zin in Gent te gaan dineren, maar minder om in de keuken te gaan staan. Het boek is daarvoor te onoverzichtelijk; al die tips en wetenswaardigheden zorgen ervoor dat ik het graag opensla, maar meer om in te bladeren dan om mee te gaan koken.