Saoedi-Arabië executeert 37 gevangenen om terrorisme

De gevangenen werden veroordeeld voor „het aannemen van extremistische terroristische ideologieën en het vormen van terroristische cellen”.

Een militair op het hoofdkantoor van de Saoedische antiterrorismedienst IMCTC in hoofdstad Riad.
Een militair op het hoofdkantoor van de Saoedische antiterrorismedienst IMCTC in hoofdstad Riad. Foto Rainer Jensen/EPA

In Saoedi-Arabië zijn dinsdag 37 gevangenen geëxecuteerd nadat zij veroordeeld waren voor aan terrorisme gerelateerde misdrijven. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt, aldus het Saoedische staatsmedium SPA.

De 37 werden veroordeeld voor „het aannemen van extremistische terroristische ideologieën en het vormen van terroristische cellen”, aldus SPA. Zij zouden de veiligheid van Saoedi-Arabië hebben willen verstoren, chaos hebben verspreid en een sektarische strijd hebben willen uitlokken. Ook zouden enkelen van hen betrokken zijn geweest bij een aanval op een kantoor van de Saoedische veiligheidsdienst en de moord op verschillende werknemers van de veiligheidsdiensten.

Kruisiging

De executies vonden plaats in de steden Riad, Mekka en Medina en in de provincies Al-Sharqiya, Al-Qasim en Asir. Alle 37 geëxecuteerden waren Saoediërs. Ter dood veroordeelden in Saoedi-Arabië worden in de regel onthoofd. In één van de 37 gevallen noemt de SPA expliciet dat de veroordeelde gekruisigd is. Dit gebeurt in Saoedi-Arabië nadat de executie heeft plaatsgevonden, duurt veelal enkele uren en is een straf die voor zware misdaden staat.

Saoedi-Arabië deelt de doodstraf frequent uit. Amnesty International maakte eerder deze maand bekend dat in de Golfstaat vorig jaar 149 mensen werden geëxecuteerd; na Iran en waarschijnlijk China het hoogste aantal ter wereld. Van China zijn geen officiële cijfers bekend, maar naar schatting van Amnesty vinden daar jaarlijks duizenden executies plaats.

De laatste keer dat in Saoedi-Arabië zo veel executies werden uitgevoerd op één dag was in januari 2016. Toen werden 47 personen geëxecuteerd, eveneens in terrorismezaken.