‘Baby’s vaccineren tegen mazelen bij reis naar risicogebied’

Ouders die afreizen naar landen met een verhoogd risico op mazelen, wordt geadviseerd hun baby vanaf zes maanden te vaccineren.

Baby wordt gevaccineerd.
Baby wordt gevaccineerd. Foto Istock

Ouders die naar landen reizen met een verhoogd risico op mazelen, wordt geadviseerd hun baby vervroegd te laten inenten. Baby’s zouden in dat geval al vanaf zes maanden een vaccinatie moeten krijgen. Dat adviseert het volksgezondheidsinstituut RIVM dinsdag. Normaal krijgen kinderen deze vaccinatie als ze veertien maanden zijn. Ook heeft het instituut de lijst van risicovolle landen uitgebreid met landen.

De grootste uitbraken zijn gemeld in Oekraïne en Roemenië. Daarnaast zijn er lokale uitbraken in Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen. Ook adviseert het RIVM bij reizen naar New York en verblijf in wijken waar mazelen heersen, een vervroegde vaccinatie te overwegen. Omdat een vaccinatie op eerdere leeftijd dan de gebruikelijke veertien maanden minder bescherming biedt, moet de vervroegde vaccinatie na de eerste verjaardag altijd herhaald worden.

Uitbraak

New York kampt met de grootste uitbraak van mazelen sinds 1981. Daarom verplichtte burgemeester Bill de Blasio twee weken geleden iedereen die in de wijk Williamsburg woont of werkt zich laten vaccineren. Wie weigert, riskeert een boete tot 1.000 dollar (880 euro). De wijk telt een grote joods-orthodoxe gemeenschap. Het RIVM adviseert een bewijs van vaccinatie mee te nemen bij verblijf in wijken waar vaccinatie verplicht is.

Lees ook: Meer besmettingen met mazelen, soms vals alarm

Begin deze maand maakte staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) bekend dat de uitbraak van mazelen in een aantal Europese landen ook voor Nederland gevolgen heeft. In het eerste kwartaal van dit jaar was het aantal meldingen van mazelen al even hoog als normaal in een heel jaar. Al eerder waarschuwde het RIVM voor uitbraken in Italië, Frankrijk en Roemenië. Volgens een woordvoerder hebben uitbraken „vrijwel altijd te maken met de vaccinatiegraad in zo’n gebied”.