‘PVV-Kamerlid Dion Graus ontvangt onterecht verblijfsvergoeding’

Graus zegt in Heerlen te wonen, maar wordt daar zelden gezien, aldus EenVandaag en de Volkskrant. De media trekken in twijfel of de compensatie die hij ontvangt terecht is.

Dion Graus in de Tweede Kamer.
Dion Graus in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

PVV-Kamerlid Dion Graus strijkt mogelijk onterecht een verblijfsvergoeding op voor Tweede Kamerleden die op grote afstand van Den Haag wonen. Dat schrijven EenVandaag en de Volkskrant dinsdag na maandenlang onderzoek.

Graus woont volgens officiële documenten bij zijn moeder in Heerlen, maar zou daar volgens buurtgenoten zelden zijn. Alleen zijn moeder zegt dat Graus inderdaad op het opgegeven adres woont. Het PVV-Kamerlid zou in werkelijkheid in de gemeente Leidschendam-Voorburg wonen, op elf kilometer van het Binnenhof, schrijven de krant en het actualiteitenprogramma.

Daarmee maakt Graus, die de beschuldigingen ontkent, mogelijk misbruik van een extra vergoeding voor Kamerleden die op grote afstand van Den Haag wonen, maar daar voor hun werk wel veel moeten zijn.

Jaarlijks 24.250 euro

Kamerleden die meer dan 150 kilometer van Den Haag wonen, kunnen jaarlijks tot 24.250 euro compensatie krijgen. De regels daarvoor zijn gebaseerd op goed vertrouwen en worden volgens de Volkskrant nauwelijks gecontroleerd. Het staat „allerminst vast” dat Graus het enige Kamerlid is dat misbruik maakt van de regeling, waarvan „zeker dertig” parlementariërs gebruikmaken, schrijft de krant.

Graus zegt tegen de Volkskrant dat hij zich aan de regels houdt. „Ik heb journalisten de afgelopen jaren steeds gewezen op die perverse onkostenvergoedingen”, stelt hij. Het Kamerlid mag naar eigen zeggen van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) niet vertellen waar hij woont. „Normaal kan een Kamerlid gewoon zeggen ‘daar en daar verblijf ik’, maar ik kan dat niet.”

PVV-leider Geert Wilders twijfelt niet aan zijn partijgenoot, zegt hij over de berichten tegen persbureau ANP. „Ik heb geen enkele aanleiding om te twijfelen aan zijn woorden dat hij daar wel woont en verblijft.”