Drie mannen vast voor plaatsen granaat bij ADO-supportershome

De verdachten komen uit Amsterdam. De granaat werd eerder deze maand achtergelaten aan de wand van het supportershonk, naast graffiti van de drie kruisen uit het wapen van de hoofdstad.

De granaat aan de muur va het ADO-honk, met daarnaast de ‘Amsterdamse’ kruisen.
De granaat aan de muur va het ADO-honk, met daarnaast de ‘Amsterdamse’ kruisen. Foto ANP

Drie mannen uit Amsterdam zijn dinsdagochtend vroeg opgepakt voor het plaatsen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag, eerder deze maand.

Hoe de drie – twee van achttien, één van twintig jaar oud – zijn opgespoord gevonden of wat precies hun rol is geweest bij het achterlaten van het explosief, zegt de politie niet. De mannen zitten vast in beperkingen en mogen dus alleen contact hebben met hun advocaat.

Lees ook dit achtergrondstuk: Wraak op wraak - de haat tussen Ajax en ADO is diepgeworteld

Over de vraag of de plaatsing van de granaat, naast de ingang van het supportershonk van ADO, een actie is van Ajax-hooligans, doet de politie geen uitspraken. De indruk dat fanatieke Ajax-aanhangers met het incident te maken hebben, ontstond doordat naast de granaat op de muur van het ADO-honk de drie andreaskruisen uit het wapen van Amsterdam waren gespoten. Ook werd in februari in Amsterdam het standbeeld De Dokwerker besmeurd met groene en gele verf, de clubkleuren van ADO Den Haag.

Een medewerker van de Haagse voetbalclub vond de handgranaat op de ochtend van 8 april. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie moest eraan te pas komen om de granaat onschadelijk te maken. De Haagse burgemeester Paulien Krikke noemde het „complete waanzin en onacceptabel” dat het explosief was achtergelaten. De voorzitter van de ADO-supportersclub sprak van „een regelrechte doodsbedreiging”. De harde kernen van Ajax en ADO hebben al jaren ruzie.