Oud-president Le Duc Anh (99) van Vietnam overleden

Le Duc Anh leidde de invasie van het naburige Cambodja waarmee eind jaren zeventig het regime van Pol Pot en de Rode Khmer omver werd geworpen.

De voormalige president van Vietnam Le Duc Anh.
De voormalige president van Vietnam Le Duc Anh. Foto Emmanuel Dunand/AFP

De voormalige Vietnamese president en generaal Le Duc Anh, die eind jaren zeventig hielp bij het omverwerpen van het regime van Pol Pot en de Rode Khmer in het naburige Cambodja, is maandag op 99-jarige leeftijd overleden. Hij was al langere tijd ziek, melden internationale media.

Anh, geboren in 1920, was van 1992 tot 1997 president van Vietnam en was een conservatieve politicus binnen de Communistische Partij. Hij nam deel aan de Vietnamese onafhankelijkheidsoorlog tegen de Franse koloniale overheersers in de jaren vijftig, wat uiteindelijk leidde tot de splitsing van Vietnam in het communistische Noord-Vietnam en het door de Verenigde Staten gesteunde Zuid-Vietnam. Anh sloot zich aan bij het Noord-Vietnamese leger.

In de Vietnam-oorlog met de Verenigde Staten bekleedde Anh hoge posities binnen het leger. Hij was een van de ‘bevrijders van Saigon’ – het huidige Ho Chi Minhstad – als plaatsvervangend commandant van het offensief dat de door de VS gesteunde Zuid-Vietnamese regering ten val bracht. In 1976, na de Vietnamoorlog, werden Noord- en Zuid-Vietnam herenigd.

In 1978 leidde Anh de invasie van Cambodja, waarmee het regime van Pol Pot en de Rode Khmer – verantwoordelijk voor de dood van bijna 2 miljoen mensen op een bevolking van 7 miljoen – werd verdreven. In 1995, toen Anh president was, vaardigde hij arrestatiebevelen uit tegen leden van de oppositie in Vietnam.