Otten stopt als penningmeester Forum voor Democratie

De medeoprichter van de partij zegt dat dit niets te maken heeft met de kritiek die hij dit weekend uitte op FVD-leider Thierry Baudet.

Aankomend FVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Henk Otten.

Henk Otten legt zijn functie als penningmeester van Forum voor Democratie neer. Dat bevestigt hij dinsdag tegenover NRC naar aanleiding van berichtgeving in het FD. Otten zegt dat hij het besluit zelf heeft genomen, en dat het losstaat van de kritiek die hij afgelopen weekend in NRC uitte op partijleider Thierry Baudet.

Lees ook deze analyse: Kritiek van tweede man op Thierry Baudet duidt op onvrede over partijkoers

Volgens Otten is het penningmeesterschap sinds de verkiezingsoverwinning vorige maand niet meer te combineren met zijn andere taken binnen de partij. Otten is vanaf juni fractievoorzitter in de Eerste Kamer voor FVD, dat in de nieuwe samenstelling van de senaat de grootste partij zal zijn. Aan die aanstelling verandert voor zover bekend niets. „Ik blijf ook gewoon lid van het partijbestuur”, aldus Otten.

Kritiek op Baudet

Zaterdag zei Otten in NRC dat Baudet FVD „naar rechts trekt”. Ook zei hij dat de partij „groter is dan Baudet”, en dat de FVD-leider „eraan zal moeten wennen” dat hij de macht binnen de partij meer met anderen zal moeten delen. Baudet liet dinsdag aan persbureau ANP weten dat er wat hem betreft geen „richtingenstrijd” bestaat in de partij. „De een is wat praktischer ingesteld, de ander wat filosofischer”, aldus Baudet. „Het is volgens mij prima dat iemand daar ideeën over heeft. We zijn een democratische partij.”

Otten is medeoprichter van Forum voor Democratie. Hij maakte carrière als bankier bij Rabobank en Lehman Brothers. Daarna was hij kort actief bij de LPF. Zijn taken als penningmeester bij Forum worden overgenomen door bestuurslid Rob Rooken.