Otten en Dijkhoff gooien de partijkoers om

De Haagse Stemming Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de renovatie van het Binnenhof. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Henk Otten en Klaas Dijkhoff staken het paasvuur aan in hun eigen fracties. Rechts hergroepeert in onverwachte richting. En woont Dion Graus wel echt bij zijn moeder?

HENK DE TANK: Uitgerekend Henk Otten, een van de oprichters van Forum voor Democratie die altijd waarschuwde voor ‘LPF-toestanden’, zette dit weekend de boel op scherp. Zijn interview in NRC barstte van de kritiek op partijleider Thierry Baudet. Die zou zich niet moeten inlaten met “dat alt-right-achtige gedoe”, trekt de partij “te veel naar rechts” en zal “moeten wennen” aan een Forum dat niet langer als one-manshow van Baudet opereert. Het is de vraag of deze verdeeldheid een staartje krijgt. Otten staat immers niet alleen: afgelopen week liet hij het partijbestuur nog versterken met drie gelijkgezinden. Baudet liet vooralsnog weinig van zich horen, behalve een paasboodschap aan zijn volgers. Nu moet blijken welke paasgedachte hem is bijgebleven: verzoening of verraad?

INGRIJPEND: Otten was niet de enige die dit weekend probeerde de koers van zijn partij bij te sturen. Bij de VVD deed fractievoorzitter Klaas Dijkhoff een poging, met een discussiestuk en een interview in De Telegraaf. Onze redacteur Barbara Rijlaarsdam vatte Dijkhoffs boodschap samen: vóór de middenklasse, tegen “graaiers” en onverantwoorde multinationals. Waar premier Rutte bekend staat als klassiek liberaal, laat Dijkhoff merken dat hij weinig op heeft met een teruggetrokken overheid. Bedrijven als Unilever en ING krijgen ervan langs. Vluchtelingen die zich onvoldoende aanpassen, krijgen geen permanente verblijfsvergunning meer. En als salafistische scholen een probleem worden, wil hij best de onderwijsvrijheid ter discussie stellen.

Ingrijpend II: Met die laatste suggestie heeft Dijkhoff beet. Wie aan de vrijheid van onderwijs komt, die komt aan ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. In Trouw noemt Segers Dijkhoffs idee “buitenproportioneel”. Als hij ongewenste invloeden wil aanpakken, zegt Segers, kan Dijkhoff beter de financiering van moskeeën vanuit Saoedi-Arabië en Qatar aan banden leggen. Onderwijsexperts zijn meer op de hand van de de VVD-kroonprins: zij zijn al langer kritisch over onderwijsvrijheid in deze tijden van problemen rond het Cornelius Haga Lyceum. Bij die school blijkt na eerdere vermoedens van banden met terroristen nu ook dat een derde van het schoolbudget bij de directeur en zijn familie is beland.

HAASJE OVER: Doe een stapje terug en je ziet een opmerkelijk verschil, concludeert columnist Tom-Jan Meeus over het nieuws rond de twee partijen. Hoorde je de afgelopen maanden volop dat de VVD meer richting FvD moest opschuiven, nu gebeurt juist het omgekeerde. Want: Dijkhoff wil niet langer automatisch de kant van het grote bedrijfsleven kiezen en trekt de VVD naar het midden. Ondertussen doet Otten met zijn uitspraken – “ongeacht waar je vandaan komt, ongeacht ras, iederéén wil minder belasting betalen” – juist hard zijn best om FvD verder de rechterflank op te krijgen.

EILANDGEVOEL: In Apeldoorn of Meppel is van de Venezolaanse crisis misschien weinig te merken, maar dat geldt niet voor de Caribische delen van het Koninkrijk. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de onrust in Venezuela en de Venezolaanse vluchtelingen die in de Cariben op Nederlands grondgebied verblijven. Een goed moment om de nieuwste editie van NRC-podcast Haagse Zaken te beluisteren. Die staat geheel in het teken van gezeik in het Koninkrijk en vertelt je alles over de eilanden die volgens één Kamerlid ooit maar op Marktplaats gezet moesten worden.

IN LIMBO: “Ik ben hier zo veel mogelijk”, vertelde Dion Graus vorig jaar nog toen Trouw op bezoek kwam in Limburg. Een makkie, zei hij, want hij woont naar eigen zeggen bij zijn moeder in Heerlen. Maar zijn partijgenoten weten beter: Graus woont vrijwel permanent in Voorburg, op een steenworp van de Tweede Kamer, ontdekten EenVandaag en de Volkskrant. Voor zijn inkomen maakt dat nogal verschil: Kamerleden krijgen een vergoeding voor hun verblijfskosten die afhangt van hun woonplaats. Zijn officiële adres in Heerlen leverde Graus, die al ruim twaalf jaar in de Kamer zit, opgeteld meer dan 100.000 euro extra op. In theorie is dat toegestaan, in de praktijk oogt het niet best. Zeker voor iemand die zich al jaren een klokkenluider over de hoge onkostenvergoedingen van Kamerleden noemt.

WAT WIJ VOLGEN: De Tweede Kamer gaat een drukke dag tegemoet. Zo staat de renovatie van het (palmboomloze) Binnenhof opnieuw op het programma. Vooruitblikkend daarop geeft de Rijksbouwmeester in de Volkskrant toe dat hij meer uitleg had moeten geven over de giga-operatie. Het wordt waarschijnlijk prijsschieten op de NVWA na de laatste ict-miskleun. Er is een hoorzitting over wetenschappelijke diversiteit op de universiteit, waarvan de genodigdenlijst al voor reuring zorgde. De commissie Infrastructuur vraagt zich vanavond af of NGO-schepen op de Middellandse Zee, zoals reddingsschip SeaWatch, straks nog onder Nederlandse vlag mogen varen. En dan is er nog, als vanouds, een vragenuurtje.

QUOTE VAN DE DAG:

“Als ‘meest zichtbare PVV’er na Geert Wilders’ wordt Graus naar eigen zeggen voortdurend achterna gezeten door mensen met slechte bedoelingen. Daarom reist hij vaak incognito ‘met een staartje en een pet op’.”

Dion Graus heeft een eigen verklaring waarom zijn Heerlense buren hem nooit op zijn officiële adres tegenkomen.