Oostenrijkse locoburgemeester stapt op vanwege racistisch gedicht

Christian Schilcher stapt op als locoburgemeester en uit zijn partij, de FPÖ. In het omstreden gedicht vergeleek hij migranten met ratten.

Archiefbeeld van de voormalig locoburgemeester.
Archiefbeeld van de voormalig locoburgemeester. Foto Franz Neumayr/AFP

De locoburgemeester van het Oostenrijkse Braunau am Inn, Christian Schilcher, is dinsdag opgestapt en heeft zijn lidmaatschap van de partij FPÖ neergelegd na kritiek op zijn gedicht De Stadsrat. Dat meldt de Oostenrijkse krant Der Standard. In het rijmpje vergelijkt de opgestapte stadsbestuurder migranten met ratten. Ook waarschuwt hij voor de „verwoestende werking” van de vermenging van culturen.

Het gedicht werd dit weekend afgedrukt in een lokale publicatie van de rechts-radicale FPÖ. Schilcher schrijft onder meer dat migranten zich horen aan te passen aan „onze manier van leven” of „snel weg moeten wezen”. Onder de tekst wenst de lokale afdeling van de partij haar lezers een vrolijk Pasen.

Lees ook: Oostenrijkse FPÖ heeft nazitijd nooit echt begraven

Op de publicatie volgde een storm van kritiek. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) noemde de woordkeuze in het gedicht „weerzinwekkend, inhumaan en heel racistisch”. De FPÖ, die samen met de ÖVP regeert, heeft op aandringen van Kurz afstand genomen van het schrijfsel. Een hoge regionale vertegenwoordiger van de partij noemde het gedicht „verwerpelijk en smakeloos”.

Maandag stelde Schilcher dat hij niemand wilde beledigen. Hij had met zijn gedicht enkel willen provoceren. Hierbij zou hij niet hebben beseft dat „de vergelijking tussen mensen en ratten historisch beladen en meer dan ongelukkig is”. Kurz stelt nu dat het aftreden van de locoburgemeester „het enige logische gevolg van dit afschuwelijke en racistische gedicht”. In Braunau, op de grens met Duitsland, werd in 1889 Adolf Hitler geboren.