Noord-Korea bevestigt afspraak Kim en Poetin

Mogelijk vindt de top deze week nog plaats. Het is voor het eerst in acht jaar tijd dat de Russische en Noord-Koreaanse staatshoofden elkaar ontmoeten.

Een Zuid-Koreaanse televisie-uitzending over de top.
Een Zuid-Koreaanse televisie-uitzending over de top. Foto Ahn Young-joon/AP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat binnenkort op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin. Dat hebben de staatsmedia dinsdag bekendgemaakt, schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Vorige week stelden Russische functionarissen al dat Kim „voor het eind van de maand” op bezoek zou komen.

Kim is uitgenodigd door Poetin zelf, schrijft Yonhap. Het is formeel nog niet bekend waar en wanneer de twee leiders zullen afspreken, maar verwacht wordt dat de ontmoeting binnenkort in de Russische stad Vladivostok zal plaatsvinden. Volgens de Russische krant Kommersant zal Kim deze woensdag zelfs al naar Rusland afreizen en Poetin donderdag ontmoeten.

Na gesprekken met de Russische president zal de Noord-Koreaanse leider dan vrijdag weer huiswaarts keren. Als de top daadwerkelijk donderdag plaatsvindt en Kim zoals gewoonlijk met de trein reist, zal hij later op deze dinsdag moeten vertrekken.

Lees ook: Kim lonkt naar Poetin nu Trump hem even niet wil zien

Het is de eerste keer in acht jaar tijd dat de staatshoofden van Rusland en Noord-Korea elkaar ontmoeten. In 2011 vond de laatste top plaats, met Kims vader Kim Jong-il en de toenmalige Russische president Dimitri Medvedev. Vorig jaar sloeg Kim Poetins uitnodiging voor een economische top nog af.