New IRA verantwoordelijk voor dood journaliste, vrouw opgepakt

Journalist Lyra McKee werd donderdagavond doodgeschoten tijdens rellen in de Noord-Ierse stad Londonderry.

Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters

De New IRA, een afsplitsing van de IRA, heeft in een verklaring aan The Irish News toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het doodschieten van de 29-jarige journaliste Lyra McKee. De splintergroepering biedt volgens de verklaring „volledige en oprechte excuses” aan haar partner, familie en vrienden aan.

„Tijdens een aanval op de vijand werd Lyra McKee tragisch genoeg gedood terwijl zij naast vijandelijke troepen stond”, leest de verklaring. McKee stond in de buurt van een politieauto toen deze werd beschoten, tijdens rellen op donderdagavond in de stad Londonderry in Noord-Ierland.

Ook is dinsdag bekendgemaakt dat de Noord-Ierse politie een 57-jarige vrouw heeft aangehouden in verband met de dood van McKee. Het is vooralsnog onduidelijk of zij bij de New IRA zit. De vrouw zit op het moment vast.

Lees ook: Jonge journalist komt om bij rellen in Noord-Ierse Londonderry

New IRA „In de toekomst voorzichtiger”

De New IRA beschuldigt de politie ervan de rellen die leidden tot de dood van McKee te hebben veroorzaakt. De beweging meldt verder dat vrijwilligers zijn geïnstrueerd in de toekomst uiterst voorzichtig te werk te gaan bij het „benaderen van de vijand”.

Lyra McKee was een journalist die zelf veel over het geweld in Noord-Ierland schreef. Haar stuk over het geweld tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland ging na haar dood rond op sociale media. Politici reageerden geschokt op het incident. De Britse premier Theresa May noemde de aanval op McKee „schokkend en compleet zinloos”.

McKee werd neergeschoten in de wijk Creggan, waar veel Ierse nationalisten wonen. Nadat daar op donderdagavond een politie-inval in een woning plaatsvond, ontstonden er rellen. De politie werd volgens een getuige beschoten en bekogeld met „vuurwerkbommen, stenen en flessen”. Bij een van die aanvallen kwam de journaliste om.

De politie vermoedde al dat de New IRA achter de aanval zat. Twee mannen die eerder werden aangehouden in verband met de dood van McKee werden zaterdagochtend vrijgelaten.