Mogelijk meer dan 50 doden door modderstroom in mijn Myanmar

Volgens een parlementariër uit het gebied zijn drie lichamen geborgen en wordt er nog gezocht naar 54 vermisten. Die zouden onder dertig meter modder liggen.

Plaatsgenoten dinsdag bij de ingestorte mijn in Hpakant in de Myanmarese staat Kachin.
Plaatsgenoten dinsdag bij de ingestorte mijn in Hpakant in de Myanmarese staat Kachin. Foto via Reuters

Bij een modderstroom in een mijn in Myanmar zijn maandagnacht mogelijk meer dan vijftig mensen omgekomen. Dat heeft een parlementariër gezegd die de noordelijke staat vertegenwoordigt waarin de mijn ligt, aldus persbureau AP.

Volgens de politicus uit Kachin zijn sinds dinsdagochtend drie lichamen geborgen en wordt nog gezocht naar 54 vermisten. Hij zei tegen AP dat de redding niet gemakkelijk zal zijn, doordat de slachtoffers onder zo’n dertig meter modder liggen en er vooralsnog geen materieel is om die weg te pompen.

Jademijn

In de mijn werd jade gewonnen, een verzamelnaam voor twee mineralen die als edelstenen worden gebruikt. Het ongeluk gebeurde doordat een bekken boven de plek waar de kompels werkten het begaf. Vervolgens stortte de modder uit het reservoir op de mijnwerkers.

De mijn ligt zo’n 950 kilometer ten noorden van de grootste stad van Myanmar, Yangon, in een een van ‘s werelds meest lucratieve gebieden voor de jade-industrie. Volgens Global Witness, een in Londen gevestigde organisatie die onder meer onderzoek doet naar misbruik van inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen, heeft de Myanmarese jade-industrie in 2014 ongeveer 31 miljard dollar (bijna 28 miljard euro) opgeleverd. Het grootste deel van de inkomsten ging toen volgens de organisatie echter naar bedrijven die gelieerd zijn aan het voormalige militaire regime van Myanmar.