Liefde en verbintenis in Nederlandse en Vlaamse talkshows

Zap Na de aanslagen in Sri Lanka klonk in talkshow ‘M’ meer hoop, liefde en vooral verbintenis dan in de Vlaamse talkshow ‘Van Gils & Gasten’, zag tv-recensent Sabrine Ingabire.

M, van links naar rechts: Nynke de Jong, Herman van der Zandt, Margriet van der Linden (midden), Carola Schouten, Rob Harmeling, Gio Lippens
M, van links naar rechts: Nynke de Jong, Herman van der Zandt, Margriet van der Linden (midden), Carola Schouten, Rob Harmeling, Gio Lippens Beeld uit talkshow M, KRO-NCRV

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, CU) was in talkshow M om te praten over de aanslagen in Sri Lanka. Zij was zelf samen met minister Grapperhaus bij de paasviering in Rome, waar de paus zijn toespraak hield, toen het nieuws over de aanslagen binnenkwam.

Als Belg die nog nooit naar een Nederlandse talkshow had gekeken, was ik aangenaam verrast over de manier waarop M omging met deze reeks aanslagen. In België was dit een uitgelezen kans geweest om een gesluierde moslima aan tafel te laten zitten met een witte man uit een extreemrechtse partij of, beter nog, met een vrouw van kleur uit het Midden-Oosten uit een extreemrechtse partij, om zo te kunnen debatteren over ‘de islam’, en, als er tijd over is, misschien ook over ‘de hoofddoek’.

‘Angst is niet het antwoord’

Hier heeft minister Schouten het over het belang van Pasen voor christenen, over haar ontmoeting met de paus, over hoop, liefde, en vooral over verbintenis. Haar antwoorden op de scherpe vragen van presentatrice Van der Linden zijn die van een politica, ze wijkt niet af van haar kernboodschap: de mensen in Nederland van alle geloofsovertuigingen moeten na zulke aanslagen samen verder – hoe doen we dit als maatschappij? „Angst is niet het antwoord.”

De vergelijking met mijn thuisland bleef theoretisch, aangezien De Afspraak, het dagelijkse duidingsprogramma van VRT NWS, pas dinsdag terug is na een onderbreking van twee weken voor de paasvakantie.

Toch was het even afwachten of er bij talkshow Van Gils & Gasten ook over Sri Lanka zou worden gesproken. Van Gils & Gasten is minder op politiek gericht dan De Afspraak, maar naar aanleiding van de Belgische federale verkiezingen op 26 mei, wordt er wekelijks een Vlaams lijsttrekker uitgenodigd. Deze week Tom Van Grieken van de extreemrechtse Vlaams Belang.

Van Grieken had het niet over Sri Lanka, en toch ging het over ‘moslims’. De vragen naar Van Grieken kwamen van alle kanten. Zangeres Lien Van de Kelder, die aanwezig was voor de muzikale intermezzo, stelde scherpere vragen dan de gastheer; en na de partij op een ‘neutrale’ manier geschetst te hebben, kroop gast Ivan De Vadder terug in zijn rol van politiek journalist en ondervroeg hij de politicus ook.

Wie zijn ‘onze mensen’?

Toch stelde Van Gils de meest relevante vraag van de avond. ‘Eerst Onze Mensen’, zo luidt de slogan van Vlaams Belang – maar wie zijn ‘onze mensen’? Van Grieken is duidelijk minder verbindend dan Schouten: de Vlamingen zijn ‘onze mensen’. Niet de Belgen, niet de Walen, niet de allochtonen. Op de vraag of een moslim ook een Vlaming kan zijn, antwoordt de politicus dat een Vlaming „iedereen [is] die Vlaming onder de Vlamingen wil worden”.

Het was duidelijk dat zangeres Van de Kelder het debat lastig vond: je hoorde haar zuchten, je zag haar fronsen en haar wenkbrauwen optrekken. Dat gevoel was herkenbaar.

De richting die dit debat had genomen, dat oorspronkelijk zou gaan over het partijprogramma van Vlaams Belang – hoewel ‘xenofobie’ duidelijk een essentieel onderdeel is van dat programma, vermomd onder de term ‘vreemdelingenproblematiek’ – wees erop dat een gesprek over Sri Lanka niet even vlot zou zijn verlopen als bij talkshow M.

Tegen het einde van de avond miste ik de vriendelijke sfeer van bij Margriet van der Linden, toen alle gasten verheugd napraatten over de overwinning van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race. Ik glimlachte toen bij de melige uitspraak van ex-renner Rob Harmeling, over hoe sport verbindt en ons gelukkig maakt. Blijkt dat hij gelijk had. Het maakte mij vandaag in ieder geval gelukkiger dan politiek.

Sabrine Ingabire vervangt vandaag Arjen Fortuin

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.