Justitie eist 7 jaar cel en tbs voor neersteken huisarts tijdens consult

De arts werd in zijn Loosdrechtse praktijk onder meer in zijn hals gestoken en overleefde de aanval maar net. Volgens deskundigen is de kans op recidive bij de verdachte groot.

Ambulances bij de huisartsenpraktijk vlak na de steekpartij in augustus vorig jaar.
Ambulances bij de huisartsenpraktijk vlak na de steekpartij in augustus vorig jaar. Foto ANP

Het OM heeft dinsdag zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een man voor het neersteken van zijn huisarts tijdens een consult. Die overleefde de aanval maar net. Alleen door de 35-jarige man voor onbepaalde tijd te laten behandelen „kan de samenleving maximaal beschermd worden tegen de verdachte”, aldus het OM.

De steekpartij vond vorig jaar augustus plaats in een huisartsenpraktijk in het Noord-Hollandse Loosdrecht. De verdachte begon in de spreekkamer opeens in te steken op de arts. Het slachtoffer probeerde zich te verdedigen, maar liep toch meerdere messteken op, waaronder drie in zijn nek. Een voorbijganger hoorde geschreeuw en kwam de huisarts te hulp. De aanvaller vluchtte daarop weg. Hij werd nog dezelfde dag opgepakt.

Waarom de verdachte de arts aanviel, is nog steeds niet duidelijk. De man wil daar niets over zeggen en heeft ook geweigerd mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen daar hebben echter alsnog vastgesteld dat de man een „ernstige psychische stoornis” heeft, zegt het OM zonder verder in detail te treden. De kans zou groot zijn dat de man nogmaals in de fout gaat. Daarom is het volgens justitie belangrijk dat de verdachte verplicht behandeld wordt.

Fysieke en geestelijke klachten

Het OM benadrukt ook de gevolgen die de aanval heeft gehad voor de huisarts en zijn familie. De arts is wel weer aan het werk, licht een woordvoerder toe, maar kan nog niet zoveel uren maken als vóór het incident. Hij heeft zowel fysieke als geestelijke klachten: „Het is moeilijk voor hem weer een vertrouwensrelatie aan te gaan met patiënten”, aldus de woordvoerder van het OM.

Volgens justitie is er niet genoeg bewijs om hard te maken dat de verdachte vooraf al van plan was de arts iets aan te doen. Daarom luidt de aanklacht poging tot doodslag, en niet poging tot moord. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.