Meeste Tegels naar de Volkskrant en RTL, publieksprijs voor Olivier van Beemen

De Volkskrant kreeg drie prijzen, RTL Nieuws won er twee. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke vakprijzen van Nederland.

Heineken reclame vlak voor de Heineken bierbrouwerij in Oost-Afrika
Heineken reclame vlak voor de Heineken bierbrouwerij in Oost-Afrika Foto Martin Roemers

De Volkskrant en RTL Nieuws hebben dinsdagavond in Den Haag de meeste Tegels gewonnen. De Volkskrant kreeg drie prijzen, RTL Nieuws won er twee. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke vakprijzen van Nederland. Ze worden sinds 2007 uitgereikt.

Drie journalisten van de Volkskrant vielen in de prijzen. In de categorie Nieuws won Natalie Righton met haar nieuws over de ‘ontmoeting’ van Halbe Zijlstra met Vladimir Poetin. Ana van Es kreeg de Tegel voor Verslaggeving voor haar werk in Jemen. Het beste interview was volgens de jury dat van Janny Groen met Jason Walters, oud-lid van de Hofstadgroep.

RTL Nieuws won twee vakprijzen: tech-journalist Daniël Verlaan werd talent van het jaar; Freek Bottema won de Tegel genoemd naar de overleden cameraman Stan Storimans voor zijn beelden bij de RTL-reportage ‘Alaska’.

De publieksprijs was voor de productie ‘Heineken in Afrika: seksueel misbruik, fraude op topniveau en betrokkenheid bij genocide’ van onder andere Olivier van Beemen, die werkt voor NRC, met Follow the Money en VPRO Radio 1.

Aandacht voor regio

Maarten Dallinga (Omroep Gelderland) kreeg de eerste Tegel voor regionale of lokale media. Hij ontving de prijs voor de podcast ‘Anoniem Intiem’, over mannenontmoetingsplekken.

Met de nieuwe Tegel wil de organisatie meer aandacht vragen voor de plaatselijke pers. De deelprijs werd mede mogelijk gemaakt door de NLPO, de organisatie van lokale publieke omroepen.

Uit een recente telling van alle voorgaande edities kwam dat de landelijke omroepen de afgelopen jaren ongeveer de helft van de Tegels hebben gewonnen. De landelijke kranten wonnen eenderde van alle Tegels.

In de categorie Achtergrond kregen Yan Ting Yuen en Robert Kosters (NPO2 2Doc) de Tegel voor ‘De achtste dag’.

En voor hun onderzoek naar steun aan Syrische strijdgroepen kregen Milena Holdert (Nieuwsuur) en Ghassan Dahhan (Trouw) de Onderzoek-Tegel.