Hoger beroep Reuters-verslaggevers Myanmar afgewezen

Reuters won vorige week een internationale Pulitzerprijs voor het „moedige onderzoek” van het tweetal naar het geweld tegen de Rohingya. Hun celstraf van zeven jaar blijft staan.

Het hoger beroep van Kyaw Soe Oo (L) en Wa Lone werd dinsdag afgewezen.
Het hoger beroep van Kyaw Soe Oo (L) en Wa Lone werd dinsdag afgewezen. Foto Ye Aung Thu/AFP

Het laatste hoger beroep van twee Reuters-verslaggevers die onderzoek deden naar geweld tegen de Rohingya in Myanmar is afgewezen. Hun celstraf van zeven jaar voor het bezit van geheime overheidsdocumenten lijkt daarmee definitief, meldt persbureau Reuters dinsdag.

Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29), twee journalisten uit Myanmar, deden in 2017 verslag van de moord op tien Rohingya door veiligheidstroepen en lokale boeddhisten in de deelstaat Rakhine. Het tweetal zou daarbij documenten op onwettige wijze in handen hebben gekregen, oordeelden Myanmarese rechters. De strafzaak leidde tot internationale verontwaardiging en wordt beschouwd als een aanval op de persvrijheid.

Opzet

Tijdens het proces bevestigde een politieman dat er orders waren om de journalisten in de problemen te brengen. Het tweetal zegt dan ook in de val te zijn gelokt. „Wa Lone en Kyaw Soe Oo hebben geen misdrijf gepleegd en er is ook geen bewijs dat ze dat deden. Ze zijn het slachtoffer geworden van een samenzwering van de politie om hun feitelijke verslaggeving het zwijgen op te leggen”, schrijft Gail Gove, bedrijfsjurist bij Reuters.

Lees ook: Persvrijheid? Niet als het om geweld tegen de Rohingya gaat

Knut Ostby, de vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Myanmar, riep na het afwijzen van het hoger beroep de regering van Myanmar op om de persvrijheid te respecteren. „Wa Lone en Kyaw Soe Oo moeten kunnen terugkeren naar hun gezin en hun werk als journalisten kunnen voortzetten.” Het onderzoek van de twee journalisten leidde in 2018 tot een publicatie, die vorige week beloond werd met een gedeelde internationale Pulitzerprijs. De jury roemde hun „moedige onderzoek”. Tijdschrift Time zette het tweetal eerder op de cover.

In 2017 vluchtten zo’n 700.000 Rohingya na gewelddadigheden door onder meer het regeringsleger naar Bangladesh. Volgens de Verenigde Naties was er sprake van „etnische zuiveringen”. De Rohingya vormen in het overwegend boeddhistische Myanmar een islamitische minderheid.