Groothertog Jean van Luxemburg (98) overleden

Zondag maakte het hof van Luxemburg bekend dat zijn gezondheid „aanzienlijk” verslechterde.

Groothertog Jan van Luxemburg werd 98 jaar oud. Op deze foto uit 2000 zit hij tussen voormalig vorstin Beatrix en zijn vrouw tijdens de inauguratie van hun zoon, prins Henri.
Groothertog Jan van Luxemburg werd 98 jaar oud. Op deze foto uit 2000 zit hij tussen voormalig vorstin Beatrix en zijn vrouw tijdens de inauguratie van hun zoon, prins Henri. Foto Olivier Hoslet/EPA

Groothertog Jean van Luxemburg, het voormalige staatshoofd van Luxemburg, is dinsdag overleden. „Met grote droefheid maak ik de dood van van mijn geliefde vader, Zijne Koninklijke Hoogheid Groothertog Jean, bekend”, schrijft zijn zoon en opvolger groothertog Henri dinsdag in een korte verklaring.

Zondag maakte het hof bekend dat de gezondheid van de 98-jarige groothertog „aanzienlijk verslechterde”. Jean van Luxemburg regeerde van 1964 tot 2000, toen hij abdiceerde ten gunste van zijn zoon. „Groothertog Jean heeft ons in vrede en omringd door de liefde van zijn familie verlaten”, schrijft deze.

Jean van Luxemburg (1921) vluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Canada en het Verenigd Koninkrijk. Hij landde later op de stranden van Normandië waarna hij onder meer meevocht in de slag om het Franse Caen. Hij ontving meerdere militaire onderscheidingen. In 1953 trouwde de groothertog met prinses Joséphine Charlotte van België, die in 2005 stierf. Samen kregen ze vijf kinderen.