Gaat er nu wel een superheld dood?

Superheldenteam Na 22 Avengersfilms in elf jaar is de hamvraag: wie van het oude superheldenteam overleeft ‘Avengers: Endgame’?

Tony Stark, alias Iron Man

Technoheld vertolkt door acteur Robert Downey jr., vóór Iron Man (2008) vooral bekend om zijn cocaïneprobleem. Dat paste prima bij genie, cynicus, feestneus. miljardair en wapenhandelaar Tony Stark. Gegijzeld door een terreurgroep ontwerpt hij in een Afghaanse grot zijn eerste robot-vechtpak met jets, boordcomputer en raketten. Het brein van The Avengers, maar opportunistisch, urbaan en arrogant: vleesgeworden elite dus. Zijn monster Ultron richt de wereld bijna te gronde in Age of Ultron (2015), waarna de berouwvolle Stark superhelden dan aan staatscontrole wil onderwerpen. Dat brengt hem in conflict met Captain America.

Steve Rogers, alias Captain America

Steve Rogers motiveert The Avengers. Een iel, maar dapper, principieel en oprecht manneke wordt in 1941 via ‘vitastraling’ opgepompt tot supersoldaat. Hoofdwapen: een onverwoestbaar schild. Verslaat in The First Avenger (2011) het nazi-syndicaat Hydra, raakt dan 75 jaar ingevroren. Ontdooid blijkt hij in The Winter Soldier (2014) een moralistische libertair die de gecorrumpeerde spionagedienst SHIELD ontmantelt. Een populist die weinig heeft met overheidsbetutteling.

Bruce Banner, alias The Hulk

Wetenschapper Bruce Banner verandert in de groene reus Hulk als hij bang of boos is. Na twee matige films over Banners worsteling met controleverlies vond hij zijn plek bij The Avengers. Daar assisteert hij als Banner in het lab en sloopt hij als Hulk wat er maar in de weg staat. Een echte ‘berserker’ dus, gevaarlijk voor vriend en vijand: Iron Man heeft een pak - de Hulkbuster - om hem in toom te houden. In Thor Ragnarok (2017) is Banner permanent Hulk - en best aanspreekbaar - als gladiator op een verre feestplaneet. In Infinity War (2018) weigert Hulk na een pak slaag door superschurk Thanos tevoorschijn te komen.

Thor

Geen superheld, maar een Noorse dondergod met strijdhamer Mjolnir. In Thor (2011) galmt het in godenrijk Asgard plechtig en Shakesperiaans, maar acteur Chris Hemsworth blijkt erg grappig als zijn barbaarse bombast botst met aardse zeden. In The Dark World (2013) vormt hij een sterk duo met zijn arglistige halfbroer Loki, net als in de Noorse mythologie overigens. In het kolderieke Thor: Ragnarok (2017) blijkt de dondergod veranderd in een chille dude.

Natasha Romanoff, alias Black Widow

Wordt door Sovjet-biotech niet ouder, niet ziek en herstelt razendsnel. Manipulator, atletisch en soepel, in de oude USSR getraind in allerlei vechtsport en wapens, alsmede femme fatalisme. Overgelopen naar overheidsorgaan SHIELD, waar ze als freelancer in Iron Man 2 Tony Stark bespioneert. Scarlett Johansson is in catsuit menig gevechtscène gegund, verder dient Black Widow vaak als luisterend oor. Het wachten is op een eigen film.

Lees ook: Waarom superhelden immens populair zijn.

Clint Barton, alias Hawkeye

De schlemiel van het team. Freelance huurmoordenaar van overheidsorgaan SHIELD, in The Avengers (2012) door Loki betoverd tot handlanger. Verwachtte romance met Black Widow kwam er nooit, want Hawkeye blijkt een zwangere vrouw en twee kinderen te hebben. Weinig om handen, weinig karakter, weinig superkracht, en dan ook zo’n sullig wapen: pijl en boog. Na huisarrest komt Hawkeye in Avengers: Endgame weer in actie. Hij blijft een randfiguur.