Ex-bestuursvoorzitter verzekeraar HDI veroordeeld voor fraude

De 79-jarige man heeft 3,5 jaar gevangenisstraf gekregen. Hij werd onder meer veroordeeld voor valsheid in geschrifte, omkoping en witwassen.

Volgens HDI heeft M. samen met twee anderen het bedrijf benadeeld voor 20 miljoen euro.
Volgens HDI heeft M. samen met twee anderen het bedrijf benadeeld voor 20 miljoen euro. Foto Roos Koole/ANP

Gerd M., voormalig bestuursvoorzitter en president-commissaris van de Nederlandse tak van de industriële verzekeraar HDI, is dinsdag veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf voor fraude. De 79-jarige man werd door de rechtbank Rotterdam schuldig bevonden aan onder meer valsheid in geschrifte, oplichting, omkoping en witwassen. Hij zou zich samen met twee andere oud-bestuurders miljoenen euro’s van HDI hebben toegeëigend.

M. was de laatste van de drie bestuurders die terechtstonden voor grootscheepse oplichting en het innen van steekpenningen bij HDI. Vorig jaar werden de twee anderen al veroordeeld. Bert S., eveneens ex-bestuursvoorzitter, kreeg 2,5 jaar celstraf, Gerd M.’s zoon en oud-bestuurslid Marco 3,5 jaar. De zaak van de van origine Duitse Gerd M. werd opgeschort omdat hij lange tijd ziek was.

Lees ook dit achtergrondstuk over de zaak: Valse facturen? Die moesten van de baas

Valse facturen

Tijdens de rechtszittingen vorig jaar bleek hoe de drie te werk waren gegaan. Zo namen zij steekpenningen aan voor honderdduizenden euro’s, schreven valse facturen uit en stalen van HDI. Ook zouden zij zonder toestemming van het moederbedrijf de lucratieve Arubaanse verzekeringstak hebben verkocht voor nog geen halve euro. De koper bleek een bedrijf waarin vader en zoon M. het grootste aandeel hadden.

Volgens HDI hebben de drie oud bestuursleden het Duitse moederbedrijf ter waarde van 20 miljoen euro benadeeld. Volgens zoon Marco M. is dit flink overdreven. Tijdens een zitting vorig jaar zei hij dat de verzekeraar er „in grote lijnen niet veel slechter van geworden is”.