Dit zijn de ergste bedrijfsuitjes

vroeg op Twitter naar de vreemdste activiteiten die mensen ooit met collega’s hebben ondernomen. Een beerput van ellende opende zich.
Illustratie Tomas Schats

Je collega’s kunnen je naar de hoogste toppen van creativiteit, gezelligheid en voldoening stuwen. Maar je ook net zo snel weer de afgrond in prakken en in een diepe put van ellende storten. Neem het „verplichte bedrijfsuitje”. Er zijn vast wel ergens kantoortijgers die er enorm van opleven, maar de meerderheid ziet er als een berg tegenop.

Dat merkte ik ook afgelopen week weer toen ik op Twitter informeerde naar de vreemdste uitjes die mensen ooit met collega’s hadden ondernomen – een beerput van misère en frustratie ging open. Lees zelf maar.

Het supergenânte bedrijfsuitje. Ik geloofde het eerst niet, maar er zijn dus écht bedrijven die in het kader van de ‘teambuilding’ een dagje naar de sauna organiseren. Jongens, teambuilding in je broekje – dat kan écht niet. Ik snap niet dat ik dat nog moet uitleggen. Net als al die andere bedrijfsuitjes waarbij kleren uitmoeten, zoals zwemmen, paaldansen en strippoker: doe normaal!

Maar ook de behandeling door een haptonoom waarbij collega’s in ondergoed op tafels moesten gaan liggen, zoals iemand schreef. Of de ‘cursus tenenlezen’ die een groepje ambtenaren ooit voor de kiezen kregen – vreselijk. Als je de tenenkaas en kalknagels van je collega’s wilt bestuderen om zo te bepalen wat voor type persoonlijkheid ze hebben, kun je sowieso beter even wat rust nemen.

Maar zelfs met alle kleren áán kan een bedrijfsuitje behoorlijk genânt worden, zo las ik in jullie antwoorden. Bijvoorbeeld als er gesport, gedanst of überhaupt actief bewogen moet worden door mensen die daar eigenlijk te zwaar voor zijn en niet willen, hoogtevrees hebben of sowieso geen zin hebben in spierpijn en botbreuken.

In dat kader kwam ik bijvoorbeeld ‘turnen’ tegen, line dancing – de hel – „trampoline springen op een grote zak waarin koeiepoep was vergist tot biogas”, skippybalspringen, en „de kleur oranje dansen”.

Over de kleur oranje gesproken: zullen we ook gewoon stoppen met al die zweverige uitjes? Echt hoor. Zoals de „sessie met Playmobil-poppetjes die je ‘innerlijke meisje of jongetje’ blootlegt”, zoals iemand schreef. Of de workshop „waarbij je je linker rijtje moest laten leegstromen”. Sommige mensen moesten daarna jaren in psychotherapie.

Net als die ‘lachsessies’ waarbij je hysterisch met je collega’s moet gaan zitten schateren - daar heb ik trouwens geen lachsessie voor nodig - of het „klankschaalligconcert” waarvan, zo schreef de tipgever: „Ik me vooral de naast mij in slaap gevallen collega herinner die al snurkend meer geluid produceerde dan alle klankschalen bij elkaar”.

Maar ik hoop ook dat we mogen stoppen met al die dierenuitjes. Zo las ik dat iemand een workshop ‘doelen stellen met koeien’ had gevolgd waarbij een aantal collega’s zo’n koefobie hadden, dat ze steeds „er komt er eentje aan” liepen te gillen – en het weinig doelen opleverde.

Maar ik las ook over varkens masseren, schapen aaien en natuurlijk ‘paardencoaching’. Zullen we gewoon afspreken dat we naar een gecertificeerd psycholoog gaan als we vinden dat er iets mis is met onze persoonlijkheid in plaats van dat door een ‘coach’ met een ouwe knol te laten bepalen? Alvast dank.

Dan de knutseluitjes. Man man man. Ik hoop dat jullie op de kleuterschool goed hebben opgelet, want in veel bedrijven mag je gewoon weer door met de ongekookte spaghetti, Lego, Knexx, satéprikkers, elastiekjes, modder, ballonnen, autobanden, ducttape, pvc-buizen, landbouwplastic en wasknijpers.

Daar moet je dan torens van bouwen. Of wigwams, vlotten, vikingschepen en loopbruggen. Iemand meldde dat „het bouwsel dat het eerst ineenzeeg de hoofdprijs kreeg, want dat team ‘durfde het te laten gebeuren’.” Daar moest ik dan weer erg om lachen.

Helaas moest ik meteen weer huilen toen ik vervolgens las over de workshop ‘geblinddoekt neuriën’ „en dan anderen met dezelfde toonhoogte zoeken”. Of de collega’s van een woningcorporatie die samen, ook, geblinddoekt een sleutel moesten kleien. „Daar ben ik nooit meer van hersteld”, schreef de tipgever.

Mag er dan helemaal niks meer, als bedrijfsuitje?, hoor ik jullie nu vragen Nou, dat is het grappige: van mij mag alles. Zolang het vrijwillig is. Ga dus lekker naar de Toppers, tenenlezen of mierenneuken met je collega’s, maar laat de mensen die daar geen zin in hebben lekker achter op het werk.

Ja maar de teambuilding dan?! Lieve mensen, de teambuilding wordt écht niet beter van een dagje stormbanen, klankschalen of door de koeienpoep kruipen. Laat mensen liever eens een dagje rustig werken.

Je zal versteld staan, wat dát voor de teambuilding doet.

Volgende week: de leukste bedrijfsuitjes.

 

Dit zijn de jeuktweets van de week

 

Japke-d. Bouma onderzoekt hoe je gelukkig wordt op je werk. Tips via @Japked op Twitter.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.