Disney-erfgenaam: miljoenenbonus topman is ‘belachelijk’

Loonkloof Abigail Disney sprak zich afgelopen weekeinde uit over een bonus van 65,6 miljoen dollar voor de topman van Disney. Het geld kan beter besteed worden, vindt ze.

Robert, ‘Bob’, Iger in 2012. Hij is al sinds 2005 topman van The Walt Disney Company.
Robert, ‘Bob’, Iger in 2012. Hij is al sinds 2005 topman van The Walt Disney Company. Foto EPA

Insane”, noemt een telg uit de Disney-familie de bonus van 65,6 miljoen dollar die topman van Disney Bob Iger over afgelopen jaar ontving. Abigail Disney (59), kleindochter van mede-oprichter Roy Disney, uitte dit Paasweekend in een serie tweets haar ongenoegen over de in haar ogen belachelijk hoge vergoeding.

Nog hogere bonus

Dat Iger (68) een variabele beloning van omgerekend 58,2 miljoen euro heeft ontvangen, werd begin dit jaar al bekend. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van zijn bonus in 2017, toen Iger nog 36,2 miljoen dollar ontving. Bovenop een gemiddeld jaarsalaris van tegen de 3 miljoen dollar, overigens. Onder leiding van Iger, al sinds 2005 topman van The Walt Disney Company, lijfde het Disney-concern afgelopen jaar mediaconglomeraat 21st Century Fox in.

Afgelopen weekeinde sprak Abigail Disney zich bij een congres uit over de bonus, om vervolgens op Twitter haar standpunt nog eens toe te lichten. „Laat me duidelijk zijn”, begint Disney haar serie tweets. „Ik mag Bob Iger graag. Ik spreek NIET voor mijn familie, alleen voor mijzelf. Behalve dat ik aandelen bezit (niet zo veel), heb ik net zo veel te zeggen over het bedrijf als ieder ander. Maar objectief gezien is een pay ratio van meer dan duizend insane.”

Minimumloon

Het is niet het feit dát Iger een bonus heeft ontvangen, dat haar stoort, schrijft Disney. Dat vindt ze zelfs terecht: hij is „briljant” en heeft „briljant” leiding gegeven aan het bedrijf.

Maar volgens Disney had een deel van het geld beter geïnvesteerd kunnen worden in loonsverhoging van Disney-werknemers, specifiek de werknemers in de Disneyland-parken. Vorig jaar verhoogde het bedrijf het minimumloon in zijn Californische park naar 15 dollar per uur. Maar volgens Disney is dat nog steeds te weinig om te voorzien in basisbehoeften: huur, kinderopvang, medicijnen, transport. Op Twitter rekent ze voor hoe met een substantiële loonsverhoging voor de laagstverdienenden in het bedrijf, Iger nog steeds een bonus van in de tientallen miljoenen zou hebben ontvangen. „Waarom moeten wij, als bedrijf dat winstgevender is dan ooit, zo dicht tegen het minimumloon aan betalen?” The Walt Disney Company zette vorig jaar ruim 59 miljard dollar (52,6 miljard euro) om en maakte zo’n 13 miljard dollar (11,6 miljard euro) winst.

Ambivalente houding

Hoeveel Abigail Disney zelf precies bezit, is niet bekend. De erfgename is filmmaker. Volgens website The Cut gaf ze in haar leven al meer dan 70 miljoen dollar weg aan goede doelen. In een interview met datzelfde medium uit maart dit jaar schetste Abigail Disney haar ambivalente houding ten opzichte van het geld dat ze bezit. „Ik had miljardair kunnen zijn als ik miljardair had willen zijn, maar dat ben ik niet, want ik wil geen miljardair zijn. Dat is een krankzinnige hoeveelheid geld.”