Opinie

De ziekte van AirPod

Marc Hijink

Moet je nou medelijden hebben of jaloers zijn? Ik heb het over de mensen die vergroeid lijken met AirPods, die twee witte Apple-steeltjes in hun oor. De een vergelijkt ze met wattenstaafjes, anderen zien er enoki-paddenstoelen in (heerlijk met sojasaus).

Bij AirPods denk ik aan de buisjes die kinderen dragen als ze overtollig vocht achter het trommelvlies af moeten voeren. Otitis media heet dat verschijnsel. Het gaat vanzelf over, maar als je pech hebt krijg je wel een loopoor.

Loopoor lijkt me ook een prima vertaling voor earables, de categorie waar Apple’s kekke koptelefoontjes onder vallen. Ontworpen om de hele dag door te dragen, in de trein, op het werk, terwijl je met je vrienden of collega’s rondhangt. Vergeetachtige gebruikers stappen er zelfs mee onder de douche.

De Airpods filteren het omgevingsgeluid niet weg. Je kunt ze dus inhouden terwijl je met iemand praat. Zo ontstaat een nieuwe draadloze oormode die de vorige – één oortje in, de andere bungelend aan een touwtje om de nek – vervangt.

Alleen vorig jaar werden er al meer dan 35 miljoen van verkocht en dat maakt Airpods Apple’s grootste gadgethit sinds de iPhone. Wat verklaart hun succes? Airpods zijn makkelijk aan te sluiten, snel op te laden en klinken behoorlijk. Ze bewijzen Apples feilloze gevoel voor Het Gemiddelde. De menselijke gehoorgang luistert nauw, vandaar dat elke koptelefoonfabrikant er opzetstukjes bijlevert. Apple goot één vorm van onbuigzaam plastic die in bijna alle mensenoren past.

Maar het meest briljante is natuurlijk dat Apple eerst de gewone koptelefoonuitgang uit de iPhone sloopt en dan gebruikers 179 euro vraagt voor een draadloze koptelefoon.

Zoveel kosten de nieuwe AirPods 2. Die verschillen amper van de eerste versie, behalve dat je nu met losse handen ‘Hey Siri’ kunt roepen. Dan slaat Apple’s digitale assistent aan.

Apple heeft visioenen van de film Her, waarin de hoofdpersoon verliefd wordt op de digitale assistent Samantha (Scarlett Johansson) in zijn oor. Zover is Siri niet. Als ik op de fiets vraag hoe ver het naar huis is, antwoordt een computermeneer: ‘je… moet eerst je iPhone ontgrendelen… Marc’.

De ziekte van AirPod is besmettelijk. Google ontwierp al de Pixel Buds met Google Assistant, Amazon en Microsoft werken aan loopoortjes met eigen assistenten.

Enige terughoudendheid is wel geboden. Vorige week meldde Bloomberg dat Amazon-medewerkers dagelijks naar duizenden, niet zo heel erg anonieme opdrachten aan assistent Alexa luisteren om spraakherkenning te verbeteren. Sommige geluidsfragmenten lijken per ongeluk opgenomen – dat gebeurt mij bij zowel Siri als Alexa ook regelmatig. Andere fragmenten duiden op seksueel misbruik of huiselijk geweld. Amazon verbiedt medewerkers echter om in te grijpen: dat zou het bedrijf verantwoordelijk maken.

Dat ene zinnetje in de gebruiksvoorwaarden – „help mee om onze diensten te verbeteren” – brengt bedrijven vaak op de slechtste ideeën. Het is iets om te overwegen, als je een koptelefoon met digitale assistent de hele dag met je meedraagt. Je hebt niet alleen een luidspreker in je oor, maar ook een luisterend oor.

Marc Hijink is redacteur technologie

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.