De tantramasseur mocht geen seks met patiënten hebben

Tantramasseur Nico D. is dinsdagmiddag veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf. Hij had seks met zes vrouwelijke patiënten.

Nico D. (54) schudt zijn hoofd. Hij vindt zichzelf nog steeds onschuldig. Twee agenten begeleiden hem naar de uitgang van de rechtszaal. D. is dinsdagmiddag in de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien voorwaardelijk, wegens ontucht. De straf gaat direct beginnen.

Zes vrouwen deden aangifte tegen D. Zij vonden dat hij hen had misbruikt door tegen hun zin en zonder dat zij het vooraf wisten penetratie (met vingers of penis) toe te passen tijdens sessies. Sommige van hen hadden een alternatieve drukpuntenmassage verwacht. De meeste vrouwen zeiden naderhand dat D. een grens over was gegaan. Zelf is D. zich van geen kwaad bewust, bleek eind vorige maand al bij de inhoudelijke behandeling van de zaak. „Ik hoop dat ik spijtbetuigingen ga krijgen van de dames’’, zei hij toen.

Tantraseks blijkt een ingewikkeld onderwerp in de rechtszaal

Nico D. is werkzaam in de gezondheidszorg, oordeelde de rechter dinsdag, en daarom zijn de handelingen die D. verrichtte ontucht en dus strafbaar. D. mag dan ongediplomeerd zijn in de zorg, hij presenteerde zich wel als hulpverlener. „Aangeefsters hebben zich met een hulpvraag tot u gewend en u heeft die hulpvraag erkend”, zegt de rechter. Daarnaast blijkt volgens de rechter uit de intakeformulieren die D. gebruikte dat hij zichzelf ziet als behandelaar. „U heeft hulp geboden bij klachten.” Daarom, concludeert de rechter „was u werkzaam in de maatschappelijke zorg”.

Honderden aanbieders

In Nederland zijn er enkele honderden aanbieders van tantramassages of -behandelingen. De inhoud is altijd anders: soms worden de geslachtsdelen door de behandelaar aangeraakt, andere keren raken cliënten alleen zichzelf aan.

Een deel van hen zal hun sessies na deze uitspraak moeten aanpassen om niet illegaal te opereren. Tantramasseur Janine Vermeulen werkte de laatste jaren aan het opzetten van een Tantra-beroepsvereniging, maar stopte daar in januari mee omdat ze zag dat het „juridisch niet mogelijk” was.

Deze uitspraak is „vreselijk”, zegt Vermeulen. „Er wordt gedaan alsof hij een verschrikkelijke man is.” „In Nederland kan tantra helemaal niet vanwege onze wetgeving.” Een koepelorganisatie bestaat niet. „Je kan niet overkoepelend bezig zijn want het heeft teveel gezichten.”

Vermeulen gaat een „gigantische disclaimer” op haar website zetten, zegt zij: „Dit is geen therapie.”

Nico D. mag na het uitzitten van zijn straf vier jaar lang niet meer werkzaam zijn in de zorg en de aangeefsters krijgen tussen de 2600 en 5900 euro schadevergoeding. D. kan nog in hoger beroep gaan.