Daniele Gatti en Concertgebouworkest bereiken ‘overeenkomst’

Concertgebouworkest De chef-dirigent Daniele Gatti, die in de zomer 2018 werd ontslagen, en het Concertgebouworkest komen met een gezamenlijk statement over de beëindiging van hun relatie. De reden van het vertrek blijft onbesproken.

Daniele Gatti in actie als dirigent van het Concertgebouworkest
Daniele Gatti in actie als dirigent van het Concertgebouworkest Foto Robin Utrecht

„Concertgebouworkest en Daniele Gatti sluiten hoofdstuk af”, is het onderwerp van persbericht dat het Concertgebouw dinsdagochtend verspreidde. In een summier bericht liet de publiciteitsafdeling van het Concertgebouw weten dat het orkest en dirigent Gatti „in goed onderling overleg tot een statement zijn gekomen”.

Woorden als ‘grensoverschrijdend gedrag’ of ‘#MeToo’ komen in het bericht niet voor. De betrekking tussen Daniele Gatti en het Concertgebouworkest werd in augustus 2018 per direct beëindigd nadat de maand daarvoor in The Washington Post een artikel was verschenen waarin twee zangeressen Gatti van grensoverschrijdend gedrag hadden beschuldigd. Na gesprekken daarover met Gatti, en een rondvraag over zijn gedrag bij het Amsterdamse orkest, was het vertrouwen in hem weg, zei orkestdirecteur Jan Raes in NRC in januari 2019.

Nu melden ze dat „het ongenoegen tussen beide partijen na uitvoerig overleg is opgelost”. Het Koninklijk Concertgebouworkest laat daarbij weten dat ze Daniele Gatti „erkentelijk is voor zijn artistiek leiderschap van het orkest en de bijdrage die hij heeft geleverd aan de positie van het orkest in de wereld van de klassieke muziek” en stelt vast dat er de chef-dirigent „een belangrijke artistieke bijdrage heeft geleverd aan het orkest en zal altijd herinnerd worden als de zevende chef-dirigent”.

Lees ook: ‘Toen artikel over chef-dirigent Gatti verscheen, bleek inhoud vele malen erger’

Bij wijze van afsluiting van Gatti’s chef-dirigentschap in Amsterdam, dat van 2016 tot 2018 duurde, komen er opnames van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Gatti op cd en dvd uit: Richard StraussSalome, Gustav Mahlers Eerste symfonie en Bruckners Negende symfonie.

De gesprekken tussen de partijen, die afgelopen najaar begonnen, leidden lang tot niets. Dat was omdat Gatti „geen afstand wilde doen van financiële compensatie”, aldus zijn advocaten in NRC. Beide partijen willen inhoudelijk niet verder ingaan op het bericht. Alberto Borbon, de advocaat van Gatti, laat desgevraagd per mail nog weten: „Maestro Gatti en het Concertgebouworkest hebben besloten verdere rechtszaken te vermijden”. Namens het Concertgebouw wordt telefonisch nog wel bevestigd dat het persbericht „volledig” is, waaruit op te maken is dat er dus geen financiële compensatie is betaald. Op de vraag of in ruil daarvoor de reden voor ontslag niet wordt genoemd, is het Concertgebouworkest niet ingegaan.

Dit bericht is op 23 april aangevuld met een citaat van orkestdirecteur Jan Raes uit NRC over de vertrouwensbreuk.